Értékelés

2024.06.27. 06:55

Polgárőrök foglalkoznak az általános iskolás korosztállyal is

Több szakmai területen is előrelépett az idei első félévben a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szövetség. Vass Miklós, a szervezet elnöke szerint azonban egyáltalán nem dőlhetnek hátra, hiszen sok feladat vár a tagságra a közeljövőben, a polgárőrök feladatai szerteágazóak.

Hegedűs Henrik

A polgárőröknek a határőrökhöz hasonlóan I. László királyunk a védőszentjük, azaz június 27-én ünnepelnek. Ebből az alkalomból beszélgettünk Vass Miklóssal, miként értékeli a 2024-es évből eddig eltelt időszakot.

Vass Miklós elnök elégedett a nógrádi polgárőrök idei tevékenységével. Általános iskolás korosztállyal is foglalkoznak már a polgárőrök
Vass Miklós elnök elégedett a nógrádi polgárőrök idei tevékenységével. Általános iskolás korosztállyal is foglalkoznak már a polgárőrök
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: NMH archív

– Több szakmai területen feltétlenül fejlődést tapasztaltunk – jelentette ki elöljáróban határozottan az elnök. - Új kihívást jelentett számunkra az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében vívott küzdelembe való bekapcsolódásunk, amelyben az állami hivatalok és hatóságok fontos partnerként tekintenek ránk, különösképpen a feltérképezés, észlelés szempontjából. Eddig negyvenhét nógrádi polgárőr egyesület csatlakozott a kezdeményezéshez, ebben a lótulajdonos munkatársainkra kiemelten számítunk, hiszen ők a nehezebben megközelíthető terepekre is eljutnak, és jelezhetik, ha bármilyen szabálytalansággal, vagy bűncselekménnyel szembesülnek. Hasonlóképpen a fiatalabb nemzedékek nevelésében végzett tevékenységet is dicsérte a vármegyei szervezet vezetője.

Általános iskolások mellett a középfokú intézmények diákjai is képzést kapnak

– A középiskolás korosztály számára kialakított és rendkívül eredményesen működő ifjú polgárőr mozgalom mellett az általános iskolások oktatására is egyre fokozottabb figyelmet fordítunk – folytatta Vass Miklós
– Balassagyarmaton, a Kiss Árpád Általános Iskolában már tíz polgárőr pedagógus foglalkozik a gyermekekkel, elsősorban a KRESZ-ismeretek elmélyítése terén, hogy minél tudatosabban közlekedjenek gyalogosan és kerékpárral, nem utolsósorban pedig így az ifjú polgárőröknek, illetve a rendészeti képzésnek is tudunk megfelelő utánpótlást biztosítani. Az ifjú polgárőröknek egyébként nemrégiben tartottunk tematikus tábort Balassagyarmaton, a nyírjesi üdülőövezetben.

A továbbiakban az elnök kitért még a polgárőrök gondosóra-programba történő bekapcsolódására, a kóbor állatok felkutatása érdekében végzett szerepvállalásra, a kormányzati hivatalokkal és rendvédelmi szervekkel való hatékony együttműködésre, illetve megemlítette, hogy a vármegyei polgárőr napot ebben az esztendőben augusztus 24-én rendezik Bercelen, ahol a főzőversenyen legalább tíz csapat méri össze szakács-képességeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában