Rendezvény

2024.06.30. 11:27

Elsőként Szurdokpüspökiben Muzsikált az erdő (fotók)

A településen található pincesor adott otthont az idén huszonegy éves Muzsikál az erdő elnevezésű programsorozat nyitórendezvényének szombaton, ahol zenei koncertekkel, erdei sétával és sok-sok színvonalas programmal várták az érdeklődőket.

Nagy Orsolya

Muzsikált az erdő Szurdokpüspökiben, magasra ugrott a mérce is a hátra lévő egy hétre, a néptácosokkal együtt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A Muzsikál az Erdő elnevezésű rendezvénysorozat első Nógrád megyei állomásának megnyitóján Pintér Miklós Ervin polgármester köszöntötte a résztvevőket. 

Elsőként Szurdokpüspökiben muzsikáltak
Elsőként Szurdokpüspökiben Muzsikált az erdő, egy álló hétig tart idén is a sorrendben 21. rendezvénysorozat
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Mint fogalmazott, idén a 21. évadát ünnepli a Muzsikál az erdő és nagy büszkeség a település számára, hogy ebből minimum 19 alkalommal láthatták vendégül a közönséget. Hozzátette: évről évre sokan érkeznek a pincesorra, hogy kikapcsolódjanak ezen a rendezvényen és a polgármester bízik benne, hogy minden idelátogató jól érzi magát, jó hírét viszi Szurdokpüspökinek, megismerik a települést és annak nevezetességeit és értékeit.

A közösséget szolgálja a Muzsikál az erdő

Haris László Ottó, művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és elnökségi tagja örömét fejezte ki, hogy jelen lehetett a Muzsikál az erdő programjain.

– Az elmúlt két évtizedben számos akadémikus vett részt és szívén viselte ezeket a rendezvényt. Családommal együtt magam is régóta részese vagyok ennek a különleges eseménynek részben hallgatóként, részben pedig a fotóművészeti pályázat elnöki feladatainak ellátásával – fogalmazott Haris László Ottó, aki úgy véli a Muzsikál az erdő a közösségeket szolgálja és nem a vészharangok kongatásával hívja fel a figyelmet a természet és a teremtett világ esztelen és szisztematikus pusztítására.

A művész hangsúlyozta, a Magyar Művészeti Akadémia küldetései közé nem csupán akadémikusaikhoz köthető programok szervezése tartozik, hanem azon események támogatása is, amelyek alkotásra indítják a közönséget, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Éppen ezért magától értetődő, hogy évek óta rendszeresen támogatják ezt a rendezvényt.

A környezettudatosság a rendezvény célja

Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az erdő – Mátrai művészeti napok főszervezője felidézte: a programsorozat 2004-ben, Nógrád megyéből, az Észak-Mátra erdőségéből indult, ma pedig már országos, sőt Kárpát-medencei kiterjesztésű.

– Az elmúlt 21 év alatt a küldetés a célok nem változtak, ezek egyre aktuálisabbak. A rendezvény fő célja ugyanis, hogy közösségünket egy fenntartható környezettudatosabb életvitel irányába fordítsa az erdő és a zene a művészetek erejével. Akik itt vannak, akik végig sétálnak az erdei sétán, részt vesznek a klasszikus zenei koncerteken és ezen a pincesori közösségi programon, azok érzik az erdőnek, a zenének és a közösségnek az erejét – fogalmazott Szabó Lajos.

Szabó Lajos: az elmúlt 21 év alatt a küldetés a célok nem változtak, ezek egyre aktuálisabbak
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A főszervező arra is kitért, hogy a ma élő ember legnagyobb kihívása a globális fenntarthatóság és klímaválság. Úgy véli, csak akkor van lehetőség megküzdeni ezzel a problémával, ha odafigyelünk saját magunkra, testi lelki egyensúlyunk megőrzésére, illetve a helyreállítására, de egymásra is, arra hogy közösségi lények vagyunk, és csak egymást segítve összetartásban boldogulhatunk a mindennapjainkban. Hozzátette: ma a bizonytalanság korszakát éljük, a globális információáradat nyomásában. Mindenki keresi életében a kapaszkodókat, melyek mentén egy nyugodtabb, biztonságosabb és boldogabb jövő irányába haladhat. Akik eljönnek erre a rendezvénye, megtalálhatják azokat a valódi értékeket, amelyek nem csak reménnyel, energiával töltenek fel, hanem egy irányt mutatnak, egy boldogabb, fenntarthatóbb jövő felé.

Az egész napos rendezvényen lovastúrával, kiállítással, erdei sétával, klasszikus zenei koncertekkel, helyi termékek bemutatójával, előadással és számos programmal várták az érdeklődők. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat folytatódik, a következő, mai állomása pedig Eresztvény.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában