Jegyzet

2024.07.02. 10:17

A nyár íze

Gulyás Edina

Gyerekként a nyár volt a kedvenc évszakom, köszönhetően a hosszú tanítási szünetnek. Azonban napjainkban már egyáltalán nem rajongok a forró évszakért, éppen azért, mert egyre forróbb. Van néhány finomság azonban, amit csak ezekben a hónapokban fogyasztunk, mert nyáron van szezonja. Imádom például a harsogó, lédús görögdinnyét, a hideg kovászos uborkát, a mentás-bodzás limonádét, a jegeskávéban olvadó vaníliafagylaltot. A legnagyobb kedvencem mégis a lecsó. Konzervből és fagyasztott alapanyagokból is elkészíthető ugyan az egyik kedvenc eledelem, de semmi sem fogható a kertben szedett paradicsomból és paprikából összeállított étel zamatához.

Emlékeim szerint anyukám és nagymamám is sokszor készítette el a finomságot, amit már akkor is örömmel fogyasztottam. Kanalat nem is használtunk hozzá, a ropogós kenyér héjával, szinte még meleg belsejével töröltük ki a tányér tartalmát. Akkor nem is nagyon tettek az ételbe más hozzávalót, mint hagymát, paprikát és paradicsomot. Én manapság kicsit kiegészítem a hagyományos receptet. Kerül a lábasba a fenti alapanyagokon kívül füstölt szalonna és kolbász is. Kicsit édeskésen szeretem, az sem baj, ha kissé csípős. 

Talán sokaknak furcsán hangzik, de bizony tojással is meg lehet bolondítani ezt az ételt, én azonban habarni szoktam. Egy jó lecsónak sosem tudok nemet mondani, és szerencsére a gyermekeim is imádják ezt a gyorsan elkészíthető fogást. Így nyáron gyakran kerül az asztalra...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában