Programajánló

2024.06.21. 17:17

Éjjel-nappal programok tarkítják ezt a hétvégét Nógrádban

Nem csupán a nappal, hanem az éjszaka is eseménydúsnak ígérkezik ezen a hétvégén szűkebb hazánkban. A programok között sorakozik természetesen a salgótarjáni, a balassagyarmati és a szécsényi Múzeumok Éjszakája, de több településen is megünnepelik Szent Iván éjjelét. A cserhátszentivániak számára tizennegyedik alkalommal szerveznek világtalálkozót, míg nemzeti kegyhelyünket lovas zarándokok lepik majd el Szent László búcsúján.

Veres Edina

Szűkebb hazánkban több településén is hangulatos programok tarkítják majd az év leghosszabb napját, illetve legrövidebb éjjelét. Alsópetényben június 21-én, azaz ma 17 órakor a Levendula Bárnál batyus piknikkel kezdődött az ingyenes esemény, ami után az egybegyűltek 18 óra 30 perctől a Rózsavilágnál közös tűztáncon vehetnek részt. A megjelentek ezt követően lampionos sétát tesznek az altemplomhoz, ahol animációs filmvetítés, valamint élő szaxofon és gitár zene vár majd rájuk. Végül a program 22 órakor a Templomdombon ér véget egy egyórás templombejárással, amely során Ipoly atya a templomok teológiájáról és történetéről mesél majd az érdeklődőknek.

Hangulatos programok tarkítják majd az év leghosszabb napját
Hangulatos programok tarkítják majd az év leghosszabb napját
Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Mátranovákon szintén programot szerveznek Szent Iván éjjeléhez kötődően. Mint arról portálunk is beszámolt: június 22-én, szombaton 20 órakor a Május 1. Művelődési Ház előtt gyülekeznek majd a résztvevők, akik félórás sétát tesznek a község ismert kirándulóhelyéhez, azaz a Csepegőhöz. Az úti célt elérve az év legrövidebb éjszakáját ünneplők közös tűzgyújtással, nyársalással és beszélgetéssel tölthetik el kellemes hangulatban az estét.

Zseblámpás tárlatvezetés és parkséta világítja meg az éjszakát a szécsényi múzeumban

A Benczúr-kúriában június 22-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakája nevű rendezvénysorozathoz kapcsolódóan 14 órától kisgyermekes családoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozásra lelhetnek kicsik és nagyok egyaránt. Emellett az érdeklődők játékos, interaktív tárlatvezetés során tudhatják meg, hogy miként is örökítette meg az intézmény névadója a festővásznon a főúri élet pompáját. Ezután 16 és 18 óra között Kinek a keze van a dologban? címmel tartanak játékos tudáspróbát családoknak, baráti társaságoknak, míg 19 és 21 órakor zseblámpás tárlatvezetés alkalmával kerülnek a kiállított alkotások egészen új megvilágításba. Végül 22 órától a kastélypark éjszakai arcát zseblámpás parkséta során ismerhetik meg a legbátrabbak.

Világtalálkozó és táncműsor színesíti a szombatot Cserhátszentivánon

Immár 14. alkalommal gyűlnek majd össze a cserhátszentiváni templomkertben a településen élők és az onnan elszármazottak június 22-én, szombaton. Mint arról már portálunk is beszámolt: a program 9 órakor kezdődik a regisztrációval és Szalay professzor sárga évkönyvének átvételével. Ezután 11 órától Bokros Levente helyi plébános mutat be szentmisét, majd a Cserhátszentivániak Világtalálkozóját autentikus népi zene, a gyermekek produkciói, valamint közös ebéd és beszélgetés színesíti. A szombat délutánt mindemellett egy másik esemény is tarkítja, ugyanis 15 órától a község művelődési házában a Nógrád Táncegyüttes mutatja be Három a tánc című műsorát a látogatóknak.

Ősvilági sétára bukkannak a kimozdulni vágyók az ipolytarnóci bemutatóhelyen

Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál szombaton az ősvilági Pompeji rejtett kincsei között tehetnek kirándulást az érdeklődők. A Nool.hu is megírta, hogy az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10 óra 45 perckor induló tematikus túra az egykori vulkáni katasztrófa mellett a határon átnyúló geopark és öreg kontinensünk tűzhányóinak gazdag örökségét is érinti. A geológiai tanösvény bejárása és a vulkáni tevékenység bemutatása mellett, 3D időutazáson is részt vehetnek az előre bejelentkezett látogatók.

Zene, tánc, foci és kiállítások sokasága csalogatja a látogatókat este a salgótarjáni múzeumba

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban őrizve a hagyományokat idén is megannyi érdekes programmal készül szombaton a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatra, amelynek szlogenje a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódva úgy cseng: Gólpassz. A vármegyeszékhelyen a múzeumi éjszaka 18 órakor kezdődik majd el a köszöntők elhangzásával, illetve A kis herceg hasonmásverseny eredményhirdetésével. Nem sokkal később a megjelenteket a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai kápráztatják el, őket követi a Nógrád Táncegyüttes műsora.

A táncosok 19 óra 30 perctől táncházra invitálják majd a látogatókat, akik fél órával később a Volt egyszer egy Karancs Szálló… című kiállítás megnyitóján vehetnek részt. Természetesen a labdarúgás sem maradhat ki a programok közül, így a régi idők focija címmel tart kerekasztal-beszélgetést a legendás Básti-Répás-Szalay hármas Dr. Csongrády Béla vezetésével. Egy órával később a tombolahúzás okozhat izgalmas perceket az egybegyűlteknek, akik tervezetten 22 órakor átvonulnak a Kálvária-dombra, ahol PASSZold a teliholdat! fantázianévvel éjszakai fotózás várja őket.

Emellett a múzeum állandó és időszaki kiállításait is megtekintheti majd a nagyérdemű, de természetesen az intézmény Bányászati Kiállítóhelye sem hagyja majd zárva kapuit az érdeklődők előtt. Ez utóbbi helyszínen 18 órától a Bányász-Kohász Dalkör zenés tárlatvezetéséhez csatlakozhatnak a kultúra szerelmesei, fél óra múltán pedig Buda László mesél majd előadása során arról, hogy miként mászta meg az olaszországi Három nővér szilákat egy orosz társával. Kísérőprogramként az érdeklődők kipróbálhatják a régészeti homokozót. Végül 19 órakor elrajtol a dekázóverseny, illetve mind a földfelszíni, mind a földalatti kiállítás megismerésére csalogatja tárlatvezetés azokat, akik többet szeretnének megtudni a nógrádi szénbányászatról.

Olasz életérzés csábít randevúra a pásztói Varázsvölgyben

Olaszos hangulat töltheti el azok szívét, akik június 22-én, szombaton a pásztói Varázsvölgybe látogatnak. Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Randevú a völgyben nevet viselő gasztropikniket, amelynek jelszavául idén a szervezők az olasz életérzést választották. A 14 órától éjfélig tartó „szieszta” során a látogatók piknikkosaraikat megannyi olaszos termelői finomsággal tölthetik meg, míg az eseményhez illő zenei aláfestésről a Latte Maffiato és Maksimbeat gondoskodik majd.

Koncert és egy kis futballtörténelem is tarkítja a Múzeumok Éjszakáját Balassagyarmaton

A balassagyarmati MNM Palóc Múzeumban június 22-én, szombaton 16 és 23 óra között találhatnak színes programkavalkádra az érdeklődők a Múzeumok Éjszakáján. Az esemény első órájától népi játszótér, fafaragás, hangszerkészítés kínál kikapcsolódási lehetőséget a kicsi és nagyobb kultúrarajongóknak. A XX. századi álommaradék címmel 17 órától Németh Péter Mikola és barátai adnak verskoncertet, majd 17 óra 30 perctől A három muzsikus, a Paramisi Társulat zenés interaktív mesejátéka szórakoztatja a megjelenteket. Egy órával később – a Bölcsőtől a sírig című kiállításon – a Szájról szájra, kézről kézre című gyermekfoglalkozáson vehetnek részt az apróságok, míg 19 órakor a Vissi d’ Arte Művészeti Együttes koncertjét hallhatja a közönség a múzeum látványtárában. Természetesen a programok között itt is helyet kap a foci, így 20 óra 30 perctől Fábri Gábor tart előadást a sport szerelmeseinek Egy kis futballtörténelem… címmel.

Fél órával később elrajtol a kalandjáték a Nagy Iván kiállításnál, illetve a második emeleti folyosón Múzeumi Foci-Mozi várja a rajongókat. A napot természetesen tárlatvezetések is tarkítják. Így 16 órától Egri István fafaragó népművész életműkiállítását, 17 órától a Palóc Porta szabadtéri gyűjteményét, illetve 18 órától a „Kitaszítottak” című trianoni emlékkiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. A folytatásban 19 órától a Nagy Iván 200, majd 20 órától a Madách 200 tárlatot mutatják be a múzeum munkatársai a látogatóknak.

Lovas zarándokok érkeznek Szentkútra Szent László búcsúja során

Szent László búcsút tartanak a lovasok zarándoklatával egybekötve június 23-án, vasárnap Mátraverebély-Szentkúton. A nemzeti kegyhelyünk honlapján elérhető tájékoztatás szerint a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök celebrálja majd, míg a szertartás után a zarándokok, a lovasok, a hintók és a lovaskocsik körmenete és megáldása következik a Szent László ereklyével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában