Jegyzet

2024.05.31. 09:40

Óvatosan a neten!

Lászlók Judit

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság friss felmérése szerint egyre több idős használja az internetet. 2023-ban már a 60 és 65 év közöttiek körében is túllépte a 80 százalékot az internetezők aránya, ami 25 százalékpontos emelkedést jelent a 2019-es adatokhoz képest. 

Az elemzés rávilágított arra is, hogyha a háztartásban más internethasználók is vannak, akkor az idősebbek nagyobb eséllyel kezdenek el internetezni. Őszintén szólva, én nagyon örülök ennek, hiszen így sokkal könnyebb az idősebb rokonainkkal, ismerőseinkkel tartani a kapcsolatot. Azonban érdemes felhívni a figyelmüket az internet veszélyeire és a különböző csalásokra. A minap az egyik idősebb ismerősömtől én is kaptam egy továbbított üzenetet az egyik közösségi oldalon, miszerint egy luxus nyaralással kapcsolatos nyereményjátékon már csak egy nyertest fognak kiválasztani, és a megadott linken keresztül adjam meg az adataimat sürgősen. Ugyanis, ha nem teszem, akkor nem fogom megnyerni a főnyereményt. 

Természetesen rögtön szemet szúrt a magyartalan szöveg, tele helyesírási hibákkal, valamint az URL link is hamis volt. Ezért azonnal írtam az ismerősömnek, hogy ez egy csalás és ne regisztráljon, illetve semmilyen saját adatot ne adjon meg. Fontosnak tartom, hogy ismertessük az idősebbekkel, hogy mindig gyanakodjanak, ha valaki szeretné velük felvenni kapcsolatot online főként, ha az illető külföldi profillal rendelkezik. Emellett kezeljék fenntartással az előbbi üzenetekhez hasonló tartalmakat is, szükség esetén pedig bátran kérjenek segítséget tapasztalt internetfelhasználóktól!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában