Megemlékezés

2024.05.27. 18:34

Jobbágy Károlyra emlékeztek: szívügyüknek tekintik a gyarmati költő örökségét

A 26 éve elhunyt költőre, az Ipoly-parti városban nevelkedett Jobbágy Károlyra emlékeztek hétfő délután a település temetőjében. A költő emlékét őrző alapítvány több mint 40 mű megjelenését támogatta napjainkig.

Lukács Zsófia

– Már 25. éve állunk itt Jobbágy Károly költő sírjánál. Az emlékezés csendes és szinte baráti, mert csak néhányan és egyre kisebb számban van köztünk olyan, aki személyesen is ismerhette őt, a költő tanárt, vagy ahogy az Eötvös Gimnáziumban tartják: a könyvtáros költőt, aki sok szállal kötődött Balassagyarmathoz és végső nyughelyéül is ezt a várost választotta – emelte ki Herczeg Hajnalka, a Jobbágy Károly Alapítvány elnöke.

A jelenlévők koszorút helyeztek el a költő sírjánál
A jelenlévők koszorút helyeztek el a költő sírjánál
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Hozzátette: a  költő élete során sok helyzetet megélt, volt lelkes ifjú titán, aki lobogott az eszmékért, elhurcolt, hadifogságba került költő, félreállított alkotó, lobogó szerelmes, illetve megtört szívű tanár is, aki a magánélet és a bensőséges irodalom felé, a tanítás, a könyvtár, valamint a műfordítás felé fordult.

Támogatták a könyvek megjelenését, illetve bemutatását

– Emlékezete máig él, 14 önálló kötettel, 20-nál is több antológiában versekkel és sok műfordítással, valamint a nevét viselő alapítvánnyal van jelen az életünkben – fogalmazott Herczeg Hajnalka, aki beszédében a költő feleségéről, Jobbágy Károlyné András Katalinról is megemlékezett.

Az alapítvány elnöke úgy fogalmazott: „az általunk Kati néniként ismert tanár, kiváló szakember minden tőle telhetőt megtett azért, hogy mi, a Balassagyarmaton élők a Jobbágy Károly Alapítvány által is ismerjük és megőrizzük a költő verseit, mindemellett pedig támogassuk új szerzők írásait”.

Hozzátette: az elmúlt években az alapítvány több mint 40 könyv megjelenését és bemutatását támogatta itthon, a Felvidéken és Erdélyben, irodalmi kávéházakat, versmondó versenyeket, '56-os megemlékezéseket szervezett. Többek között hozzájárult Csikász István Levelek Bálint úrhoz, Gere József Békében, háborúban, Nógrád megye népművészete, a Kinopuskin élzenekar első 20 éve, vagy Andor Csaba I. Fráter Erzsébet Szimpózium megjelenéséhez is.

A helyi könyvtár viszi tovább a költő örökségét

Az eseményen Herczeg Hajnalka átadta az alapítvány kezelését a Madách Imre Városi Könyvtárnak, hogy intézményesített keretek között, új tervekkel vigyék tovább az örökséget.

Vitéz Kata, a könyvtár vezetője megemlékezésében felelevenítette a költő életét és szellemi örökségének kapcsolatát az intézménnyel. – A könyvtár mindenkori vezetői szívügyüknek tekintették a költő emlékének ápolását. Az idei esztendő egy új mérföldkő a könyvtár életében. Munkatársaimmal együtt azon dolgozunk majd, hogy új ötletekkel, innovatív programokkal megismertessük Jobbágy Károly örökségét a fiatalabb generációk képviselőivel is – fejtette ki Vitéz Kata.

A megemlékezők, köztük Jobbágy Ilona, a költő lánya, Csach Gábor polgármester és Frankó Viktória, a város kulturális bizottságának elnöke is koszorút helyezett el Jobbágy Károly sírjánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában