Iskolakert

2024.05.28. 18:50

Iskolakerti szakmai találkozót tartottak a varsányi oktatási intézményben

Iskolakerti szakmai találkozót tartottak a napokban a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. A műhelymunka célja az volt, hogyan is alakítsanak ki környezet-és tanulóbarát iskolaudvart.

Lászlók Judit

Jusztin Klaudia, a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a szakmai találkozón bemutatták az újonnan kialakított iskolakertet. Beleértve a magaságyásokat, amelyből minden osztály gondoz egyet, a kerti tavat, a szabadtéri foglalkozások megtartására alkalmas fedett helyiséget, a rovarhotelt, a madáretetőket, az évelő növényeket, a cserjéket és a fákat.

A szakmai találkozón bemutatták az újonnan kialakított iskolakertet
A szakmai találkozón bemutatták az újonnan kialakított iskolakertet
Forrás: Beküldött fotó

– Az előadást Kucser Béla, az iskolakertet vezető pedagógus tartotta. Kiemelte, hogy az intézményünkben különösen nagy figyelmet fordítunk a nemzeti értékeink megőrzésére, a hagyományok ápolására – fogalmazott Jusztin Klaudia. Hozzátette: – Csatlakoztunk az Iskolakert-hálózathoz is, amelynek keretében az érdeklődő diákjainkból a tavalyi tanévtől lelkes kertművelő tanulók csapata működik, és szorgoskodik együtt a pedagógusokkal. Kucser Béla technika szakos kolléga a kert megálmodója, tervezője és kivitelezője is egyben. A kerti tavat az Iskolakertekért Alapítvány által meghirdetett pályázatból elnyert összegből alakítottuk ki, a magaságyások és az elültetett növények pedig a kollégák és a tanulók együttes munkájának a gyümölcse. Az önkormányzattól és a szülőktől jelentős segítséget kaptunk mind az ültetésben, mind pedig a beszerzésben.

Az iskolakert megismerése mellett szakmai beszélgetés, valamint bemutatóóra-részlet is várta a résztvevőket az ökotanteremben. Emellett megkóstolhatták az iskolakert terméseit is. Mindezeken kívül a diákok ünnepi műsorral is kedveskedtek.

Az iskolakert gondozása nyáron is folytatódik

Jusztin Klaudia kifejtette továbbá, hogy az iskolakert, mint szabadtér az intézményük azon szerves része, amely lehetőséget nyújt a tanulók személyiségfejlesztésére és környezeti szemléletformálására is.

– Megismerik a kert élővilágát, miközben saját maguk termelnek zöldséget, gyümölcsöt, virágot. Mindezek olyan képességek kibontakozását segítik elő, amelyek a természeti világhoz való kapcsolódásukhoz szükségesek. A kertművelés oktatásának súlypontja elsősorban a gyakorlati munka, ezen keresztül válik érthetővé a gyerekek számára, hogy mit is kell és lehet tenniük a növények jó és kiegyensúlyozott fejlődéséért – mondta az igazgató, aki kitért arra is, hogy nyáron is folytatódik majd a kertgondozás a tanulókkal, alkalmanként meghirdetve, valamint nyársalással egybekötve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában