2024.05.10. 13:33
Eperszerzon: jó minőségű magyar termést fogyaszthatunk idén
Megyeszerte kapható már a magyar szamóca, amelynek az előző évekhez képest drágább lett, ugyanakkor fokozatosan csökken az ára a szezonban. Hamarosan pedig már a kertekben is beérik az eper.
Néhány hete jelent meg az eper a boltok polcain, de most még csak a fólia alatti termések kaphatók a zöldségesnél és az üzletekben. Korábban portálunknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elárulta, hogyan tudjuk megkülönböztetni a magyar és a külföldi epret. Juhász Dávid, pásztói zöldséges pedig kifejtette, hogy 2-3 hete már csak hazai eper van az üzletekben, amely jóval ízletesebb, mint a külföldi áru.
Fokozatosan csökken a magyar eper ára
A pásztói zöldséges a hazai gyümölcs áráról is beszélt portálunknak.
– Jelenleg 2000-2500 forint között mozog az eper ára a méretétől függően. Ez ugyanakkor fokozatosan csökken, de csakúgy, mint mindennek, a gyümölcsöknek is emelkedett az ára az elmúlt évekhez képest. Hamarosan, alig pár hét múlva pedig elkezdődik az eperszezon a szabadföldeken is – közölte Juhász Dávid.
Kedvez az időjárás a termésnek
A zöldséges hozzátette: idén nagyon kedvez az időjárás a szamócának, hiszen meleg és párás napokon vagyunk túl és ez nem is fog az előrejelzések szerint nagyon változni. Mivel azonban ilyen gyorsan beérik majd, így hamar le is fog érni az eper, amelyből szerencsére bőséges termés van és még a minősége is nagyon jó.
A szakember arra is kitért, hogy bár ízletes és jó minőségű a népszerű gyümölcs, ugyanakkor sokan megszenvednek a kártevőkkel otthon. A meztelencsiga ugyanis könnyedén megdézsmálja a termést, amely ellen nem lehet túl sok mindent tenni, maximum sóval lehet leszórni őket.
Juhász Dávid ezen túlmenően kiemelte: idén jó termés várható sárgabarackból is, de a boltok polcain már ott van a cseresznye, a sárgadinnye, hamarosan pedig lesz kukorica és meggy is.
Sokan termesztenek kertjükben epret
A pásztói Füredi-Szabó Judit néhány évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a kertjébe epret ültet, amely azóta évről évére egyre több gyümölcsöt hoz.
– Szerencsés vagyok, mert eddig minden esztendőben kiváló minőségű, nagy szemű és ízletes termést hozott. Nemrég pedig újabb eperpalánta került a kertembe. A család nagyon kedveli, ráadásul igen sokféle módon fel tudom használni a konyhában is – közölte Judit, aki többnyire eperlekvár és epres sütemények készítése miatt termeli.
A Mindmegette.hu videójában meg is mutatja, hogyan lehet mennyei epres süteményt sütni: