Lábápolás

2023.12.19. 13:56

Fontos a megelőzés! – egyre több nógrádi küzd köröm- és lábbetegségekkel

Somoskőyné Józsa Mária salgótarjáni kéz- és lábápolómester bő húsz éve nyújt már segítséget vendégeinek a végtagokat érintő fájdalmas elváltozások, betegségek kezelésében. A szakember nem győzi elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ugyanis a legnagyobb problémának azt látja, hogy sokan csak a legvégső esetben fordulnak hozzáértő kezekhez.

Palchuber Kinga

Somoskőyné Józsa Mária szerint sokan csak a legvégső esetben fordulnak szakemberhez

Forrás: Nool

Somoskőyné Józsa Máriát mindig is a segíteni akarás hajtotta előre az életben, melyet 19 évvel ezelőtt választott szakmájában is napról napra kamatoztat. A salgótarjáni kéz- és lábápolómester elmondása szerint, bár mindkét területen szívesen dolgozik, de többen fordulnak hozzá a lábakat érintő elváltozások, betegségek miatt. Mióta elhatározta, hogy szalonjában segítő kezet nyújt a hozzáérkező vendégeknek, azóta szinte nem telt el úgy év, hogy ne gyarapította volna szakmai tudását. A specialista meglátása szerint egyre többen küzdenek köröm- és lábproblémákkal, ugyanis nem szánnak elég időt a végtagok megfelelő ápolására. 

Többször elnyerte már a szakember a Magyarország lábápoló bajnoka címet is
Forrás: Nool

Számos problémára nyújt megoldást

– Számos olyan esettel találkozom, amikor az orvosok irányítják hozzám a pácienseket, mivel úgy ítélik meg, hogy a fennálló probléma megoldásához speciális lábápoló szakemberként is megfelelő kezelést tudok nyújtani – mondta Somoskőyné Józsa Mária hozzátéve: – A szalonban egyebek mellett különféle sebeket, makacs bőrkeményedéseket, körömdeformitásokat, sarokrepedéseket, tyúkszemeket, körömágygyulladásokat, szemölcsöket, súlyosan benőtt és gombás körmöket, valamint diabéteszes lábakat is el tudok látni a megfelelő anyagokkal és eszközökkel. 

Kiemelte: e területen szükség is van a bőrgyógyászokkal, sebészekkel, ortopéd szakemberekkel való együttműködésre, ugyanis a szakmai tanácsuk nagyon sokat segíthet egy-egy probléma teljes körű megszüntetésében, felismerésében. Amennyiben pedig a lábápoló látja úgy, hogy orvosi beavatkozás nélkül vendége panaszait már nem tudná megszüntetni, akkor ő maga irányítja célzottan a rendelőbe, kórházba az érintettet. 

– A közelmúltban egy idős, cukorbeteg férfi keresett fel a panaszaival. Egyből látszott, hogy nagy a baj: diónagyságú talpfekélye volt, amely már sürgős orvosi beavatkozást igényelt. Helyben annyit tehettem, hogy a fekély környékét megtisztítottam és kötszert helyeztem rá, majd mentővel a sürgősségire szállíttattam a beteget. Utólag mindenki hálás volt az észrevételért, hiszen a szépkorú lábát ezzel sikerült megmenteni

 – mesélte Somoskőyné Józsa Mária. Hozzátette: a cukorbetegség gyakori következménye a diabéteszes láb, melynek elhanyagolásából fakad a lábamputációk közel 70 százaléka.

Hogyan őrizzük meg lábaink egészségét?

A lábspecialista arról is beszélt, hogy a végtagokat érintő betegségek egyáltalán nem a kor függvényében alakulnak ki, melyre példaként említette három hónapos és százéves páciensét is. 

– A legidősebb vendégem máig rendszeresen felkeresi a szalont, mert fontosnak tartja a lábai, körmei egészségét és rendbetételét. A legkisebb páciensnek pedig a születése után a körömsáncból nem tudott egyenletesen kinőni a körme, ami fájdalmas benövést okozott – ismertette a szakember. Utóbbira ráfűzve elárulta, hogy a felnőtteknél is gyakori probléma a körmök benövése, mely elsősorban a helytelen körömvágás eredményeként alakul ki. Hangsúlyozta: rá kell érezni, hogy a körömszéleket milyen hosszan kell levágni ahhoz, hogy ne okozzanak később fájdalmat. Fontos, hogy soha ne essünk túlzásokba, ugyanis egy rosszul lenyírt köröm helyrehozatala rendkívül hosszadalmas folyamat.

A megelőzés fontosságát a szakember nem győzi elégszer hangsúlyozni
Forrás: Nool

A szakember szerint a hölgyek esetében az éveken át hordott szűk, hegyes orrú cipők a benövéseken túl bütyköt és súlyos ortopédiai elváltozásokat is okozhatnak, melyeket sokszor csak műtettel lehet orvosolni. A kényelmes cipő viselése gyermekkorban is fontos, a három évesnél kisebbekre például nem szabad talpbetétes és drága lábbeliket adni. A kisgyerekek talpizomzata akkor erősödik, ha mezítláb járkálnak, ezzel pedig a kamaszkori lábdeformitások is elkerülhetőek. 

Fontos a megelőzés!

Somoskőyné Józsa Mária felhívta a figyelmet arra is, hogy a gombás fertőzések elkerülése is a megfelelő lábápolással kezdődik.

 – Érdemes kerülni a műanyagos anyagból készült zoknikat, de oda kell figyelni a helyes körömvágásra is. Amikor például belerúgunk az ágy lábába, a körömlemez 30-40 százalékban felemelkedik a körömágytól, s emiatt a nedvesség is alámehet, mely a makacs gombás fertőzések egyik táptalaja. Azt javaslom, ha sérülés éri a körmöket vagy véraláfutás keletkezik rajta, mindenképp keressünk fel egy szakembert!

 – húzta alá a specialista, aki szerint nem csupán télen, de egész évben oda kell figyelni a lábak és a kezek megfelelő ápolására.

Elmondta: mindig a bőrtípusnak megfelelő készítményeket érdemes használni, de javasolt lehet utánajárni annak is, hogy nem áll-e hormonháztartásbeli vagy egyéb betegség a háttérben, ami száraz/zsíros bőrt okozhat. Emellett a szakember megsúgta, számtalan házi praktika is csodákra képes: a kávézacc igazi varázsszer a bőrnek! 

Kérdésünkre, hogy a géllakkozás mennyire ajánlott a körmöknek, a szakember elmondta: csak és kizárólag egészséges körmökre szabad géllakkot felhelyezni. A gyengébb körműek esetében az alapréteg azonban megerősítő szereppel is bír a saját körmük felületén. 

Összességében elmondható, hogy a kezek és lábak rendszeres ápolása nem csupán a magabiztosság, de az egészségmegőrzés szempontjából is rendkívül fontos. 

Megkönnyíti a fekvőbetegek mindennapját

Somoskőyné Józsa Mária az elmúlt bő két évtized alatt rengeteg beteggel és mozgásában korlátozott emberrel találkozott már, 12 évet idősotthonban is dolgozott. Utóbbi helyszínen mindig meg kellett “küzdenie” a fekvőbetegek mozgatásával, a szépkorúak kezeinek és lábainak kezelésével, ápolásával. – Ahogy teltek az évek, egyre inkább azt láttam, hogy nincsenek jó megoldások azoknak a családoknak, akik odahaza gondoskodnak beteg, mozgásában korlátozott hozzátartozójukról. Ezekre a nehéz időkre érdemes lehet elektromos betegágyat beszerezni, melyet az érintett önállóan tud mozgatni, így akár tornázni és segítség nélkül felülni is képes lesz – javasolta a szakember, aki szerint a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni ezeknek az eszközöknek a népszerűsítésére, megismertetésére is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában