Nool.hu videó

2023.11.11. 19:51

Esett az eső, ennek ellenére is sokan ellátogattak a hollókői Szent Márton-napra (videó)

Hollókőnek és templomának a védőszentje Szent Márton. Ennek tiszteletére immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a Szent Márton Napi Vígasságot szombaton, az Ófaluban. Az eseményen megünnepelték a vendégséget és annak szokásait is. Az esős időjárás ellenére pedig ezúttal is sokan ellátogattak a településre.

Lászlók Judit

Igazi ködös-párás november fogadta a látogatókat Hollókőn. Képünkön Szent László vitézeinek bemutatója

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A Szent Márton Napi Vígasság programját a Szent László Vitézrend előadásával nyitották meg a templom előtti téren, amelyre szép számmal összegyűltek a látogatók. A résztvevők a „Szent Márton életképek” című előadás során röviden megismerhették a püspök történetét. A legenda úgy tartja, hogy Szent Márton nem akart püspök lenni, ezért a pápai követ elöl a libák óljába bújt, de azok hangos gágogásukkal elárulták, így kénytelen volt elfogadni a megbízást. Ezután halálig püspökként folytatta a munkáját. A szórakoztató előadásba olykor a jelenlévőket is bevonták. Ezután a résztvevők Ludas Matyival és Döbrögi urasággal a pajtaárok színpadnál találkozhattak, illetve amennyiben napközben elállt az eső, úgy az Ófaluban is megtalálhatták őket.

Szabó Csaba, a település polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy Hollókőnek és templomának a védőszentje, Szent Márton. Ennek tiszteletére pedig immár évek óta ünnepséget rendeznek, illetve a község ezen a napon tartja a vendégséget is. A rendezvény pedig a helyiek mellett a vendégek számára is nyitva áll.

– Természetesen a vidám előadások mellett napközben a látogatókat kézműves vásár várja az Ófaluban, hollókői vendégségi zsíros kenyér a Szatyingos udvarán, valamint libás-kacsás gasztronómiai finomságok a helyi éttermekben és a vásárban. Emellett megkóstolhatják a forralt bort vagy teát is. Továbbá népviseletbe öltözött személyekkel is találkozhatnak – mondta Szabó Csaba. – Erre a rendezvényre szintén minden évben sokan ellátogatnak, így ezúttal is megteltek a szálláshelyek a faluban.

A polgármester kiemelte, jövőre is szeretnék megrendezni a vigasságot, amely nagyon népszerű a látogatók körében. Ez utóbbit ottjártunkkor mi magunk is megtapasztalhattuk, ugyanis az esős időjárás aligha szegte kedvét bárkinek is. Szép számban érkeztek az autók és a turistákkal teli buszok a településre. A résztvevők pedig az Ófalu mellett a várba is ellátogattak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában