Premier

2023.10.25. 13:58

Balassagyarmati főszereplővel mutatták be Sopsits Árpád legújabb filmjét az Urániában

Kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották a díszbemutatóját Sopsits Árpád új filmjének, a Mellékszereplők című drámának, amely a balassagyarmati Telek Balázs fotó- és képzőművésznek állít emléket. A történet jelentős része az Ipoly parti városban játszódik, a főszerepet Telek Zoltán Tibor, a művész testvére alakítja.

Lukács Zsófia

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották a díszbemutatóját Sopsits Árpád új filmjének, a Mellékszereplők című drámának

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

Csütörtöktől játsszák majd a hazai mozik Sopsits Árpád hetedik nagyjátékfilmjét, amelyben ismét a bűn témáját vitte mozivászonra a Martfűi rém után. A fokozatosan összeálló történetszálak három, különböző anyagi hátterű család életének eseményeit, egy fénykép és egy korábban meghalt nő halála által elindított drámát mesélnek el, amely a fővárosban és a vidéken játszódik.

Az Urániában tartott díszbemutatón Till Attila műsorvezető köszöntötte a megjelenteket, majd a filmrendező megrázó gondolataival vette kezdetét a vetítés, amelyben a nemrégiben kialakult betegségéről, műtétéről őszintén vallott.

Az író, rendezőt a 2015-ben, 41 éves korában elhunyt Telek Balázs fotóművész alkotásai inspirálták, akivel Sopsits Árpád többek között a drégelypalánki Fotó Faluban is együtt dolgozott és baráti kapcsolatot ápolt. A sajátos felépítésű filmben megismerhetünk egy keramikus és egy fotóművész párt, egy gazdag vállalkozót és annak menedzser feleségét, egy börtönben szolgáló papot, valamint egy kislányt is. Az alkotás főként erkölcsi és identitásbeli problémákat jár körül. Azzal szembesít, hogy milyen nehéz a valódi önmagunk megtalálása és felvállalása.

Till Attila műsorvezető köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool

A film jelentős része Balassagyarmaton készült, központi helyszín a Nyírjes, a Civitas Fortissima tér és a börtön, emellett látható a Jánossy Képtár és a Madách Imre Könyvtár is, valamint Drégelypalánk több helyszínén is forgott a kamera. Sopsits Árpád nemcsak a rendezője és egyik forgatókönyvírója a filmnek, hanem főszereplője, producere és zeneszerzője is. Hivatásos színészként Farkas Franciska, Jászberényi Gábor és Dömök Edina tűnik fel benne, amatőrként, de főszerepben látható a fotós testvére, Telek Zoltán Tibor festő és zenész, Telek Balázs lánya, Telek Babita, valamint édesapjuk, idősebb Telek Zoltán is szerepel az alkotásban.

Mindezen túl számos Nógrád vármegyei ember és balassagyarmati is részt vett a gyártásban. A film zenéjét a rendezővel közösen a Latte Maffiato zenekar szerezte, amelynek tagjai, Ember Péter és Pálmai Krisztián is látható a filmben. Az Ipoy-parti város drónfelvételeit Farkas Dániel készítette. A börtön munkatársai és a rabok is szerepet kaptak, számukra szintén kedden a börtön falain belül levetítették az elkészült filmet a rendező jelenlétében.

A budapesti bemutató végén a színpadra álltak a balassagyarmati színészek, alkotók is, akiknek Sopsits Árpád személyesen mondott köszönetet. – Hálával tartozom minden résztvevőnek, hiszen megvallva ez egy szívességfilm az alkotók részéről, senki nem lett túlfizetve, de nagyon örülök, hogy senki nem mondott nemet és megcsináltuk, számomra ez jelenti a legtöbbet – fogalmazott a rendező.

Sopsits Árpád bevallása szerint hálával tartozik minden szereplőnek
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool

A teltházas díszbemutatóra Balassagyarmatról is sokan érkeztek. Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója a film után úgy nyilatkozott portálunknak, hogy egy katartikus élményben lehetett része a filmművészeti alkotás láttán. – Témája a Telek család munkásságát, Telek Balázs hagyatékát mutatja be. Városunk szempontjából pedig egy kultúrtörténeti alkotás született. Balázs egy óriási művész volt, nagyon sokat veszítettünk azáltal, hogy ilyen korán távozott közülünk. Jó volt látni, hogy a családja és a művészvilág is így megőrzi az emlékét – mondta el az igazgató.

Hozzátette: Telek Zoltán a főszereppel egy újabb meglepetést okozott, hiszen nem csak a festészetben, a zenében, hanem a színművészetben is kimagasló teljesítményt nyújtott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában