Életpálya

2023.09.16. 20:01

Ahol mindig süt a nap: a felhők fölött ért révbe a salgótarjáni stewardess

A salgótarjáni származású Papp Orsolya egy igazán különleges hivatást választott magának: négy éve ugyanis úgy döntött, hogy légiutas-kísérőként váltja valóra álmait. A tervek megvalósulni látszanak, jó úton jár ugyanis eltervezett jövője felé.

Nool.hu

Papp Orsolya légiutas-kísérő munkája révén rengeteg különleges élményt szerzett már

Forrás: Beküldött fotó

A Hír FM 99.3-as salgótarjáni frekvenciáján a közelmúltban egy fiatal salgótarjáni nőt, Papp Orsolyát ismerhették meg a hallgatók, aki különleges hivatásáról és magánéletéről is beszélgetett a szerkesztő-műsorvezetővel, Angyal Eszterrel. Mivel mindig szeretett volna utazni, új embereket megismerni és tapasztalatokat szerezni, így igazán kézenfekvő volt számára, hogy ehhez a legegyenesebb út repülő által vezet.

Hollywoodban is járt már, s természetesen mindenhol igyekszik élményeket gyűjteni
Forrás: Beküldött  fotó

A salgótarjáni származású Orsolya épp ezért négy éve, 2019 nyarán úgy döntött, hogy jelentkezik az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársaságához, az Emirates-hez, és rövid időn belül már a fedélzeten is találta magát, sőt, jelenleg már a business class, azaz az üzleti osztály csapatát erősíti, amire persze nagyon-nagyon büszke is. Munkája miatt ugyan szülőföldjét hátra kellett hagynia, hiszen a "főhadiszállása" Dubaj lett, de persze amikor csak teheti, hazalátogat Salgótarjánba. Jelenlegi otthonát azonban kétségtelenül imádja, a mindig  pezsgő város, a gyönyörű strandok és a remek időjárás sok mindenért kárpótolja. 

Kitárult előtte a világ

Orsit saját bevallása szerint Dubaj mellett lenyűgözik maguk a repülőgépek is, már csak azért is, hisz jelenlegi pozíciójában 90 országba jut el munkája révén, s természetesen ha alkalma adódik, akkor igyekszik egy kis városnézést is beiktatni két út között. A rádióinterjúban elmesélte, hogy bár többször járt már a nagy világvárosokban, úgy mint például New York, Tokio, Nizza, vagy Rio de Janeiro, és eljutott már Washingtonba is, de számára a Maldív- és Seychelle-szigetek, valamint Bali és Ausztrália a legkedveltebb célállomások, hisz imád búvárkodni és érdekli a víz alatti világ is. A beszélgetésben ugyanakkor hozzátette, "álmai netovábbját" a Fülöp-szigetek jelenti, az a vidék teljesen elvarázsolta.

Különleges élményekben is számos alkalommal volt már része, egyszer például hatvanezer ember előtt állhatott munkája révén a Parc Olympique Lyonnais francia labdarúgó-stadionban, de részt vett lovas szafarin Zimbabweban, koalákat simogatott Ausztráliában, táncolt a helyiekkel Zanzibáron, nézte a szenjánosbogarak táncát Új-Zélandon, ha pedig Bangkokban jár, ki nem hagyná a thaiboxot. 

A lyoni stadionban, mely életre szóló élményt jelent számára
Forrás: Beküldött  fotó

Mivel munkájára valódi hivatásként tekint, így nem kérdés, hogy Papp Orsolya stewardessként találta meg számításait. Szeret más kultúrákat, nemzetiségeket felfedezni, és éppúgy szeret embereket megismerni is, így a vele utazókkal mindig igyekszik néhány kedves mondatot váltani, esetleg egy-egy érdekes élményt megosztani velük.  

Amikor elhagyom a repülőgépet már nem ugyanaz az ember vagyok, hiszen mindig hozzátesznek valamit az életemhez és nincsen két egyforma nap

– fogalmazott a rádióinterjúban.

Munkája egyben komoly felelősséggel is jár

Természetesen komoly kihívásokat rejt magában, ha valaki légiutas-kísérőként szeretné megállni a helyét az életben. A salgótarjáni stewardess elárulta, jelentkezésnél a legfontosabb kritériumok egyike például, hogy legalább 21 éves legyen az illető, legyen érettségije és legalább egy éves vendéglátói vagy ügyfélszolgálati tapasztalata, de fontos például a testmagasság (a kalaptartó rekeszek elérése miatt), emellett persze a nyelvtudás is. Ráadásul a légiutas-kísérők feladata nem merül ki csupán az ételek és italok felszolgálásában, hanem szükség esetén bizony elsősegélyt is nyújtanak akár egy-egy komolyabb szituációban is, mint például egy szívinfarktus, vagy szülés, sőt, ha ez már önmagában nem lenne elég, a stewardesseknek egy esetleges veszélyhelyzetben is helyt kell állniuk.   

Szokták mondani: kicsi a világ

A beszélgetésből ráadásul az is kiderült, hogy nem Orsolya az egyedüli Nógrád vármegyei légiutas-kísérő a szervezetnél: egy másik salgótarjáni hölgy, valamint egy szécsényi fiatalember is több éve a társaságnál dolgozik, de az, hogy mindhárman palóc-földről érkeztek a repülőtársasághoz, csak a közös munka közben derült ki. A munkakapcsolat ráadásul azóta már barátsággá mélyült, gyakran szerveznek közös programokat a szabadidejükben is. 

A legkedveltebb célállomás Orsolya számára egyértelműen Budapest
Forrás: Beküldött  fotó

Szíve örökké hazahúzza Salgótarjánba...
Családja, szerettei és barátai egy része máig a Nógrádi vármegyeszékhelyen él, emellett kutyusa és kedvenc lova is mágnesként vonzza őt haza, amikor csak teheti. 

Én Salgótarjánban születtem és itt is nőttem fel. Ide jártam középiskolába, ide jártam óvodába. Én még mindig itt érzem magam otthon.

– Nagyon szeretem a környező természetet, a hegyeket, a mai napig elmegyek kirándulni, ha tehetem. Szeretek az erdőben időt eltölteni, hiszen az egész családom vadászik, úgyhogy én mondhatni, itt nőttem fel. Én most is azt gondolom, hogy Magyarország az egyik legszebb ország és még mindig van mit felfedezni itt – fogalmazott a rádióbeszélgetésben, majd hozzátette:

És igen, nincs még egy ilyen hely a világon, ahol tényleg gyereknek érezhetem magam, szóval már csak ezért is hazajövök.

Ismer minden járdakövet, bármerre néz emlékeket idéz a völgyváros ölelése, hazaérve az első útja azonban mindig a Téba Lovastanyára viszi, ahol kedvenc lova várja. Jenny kapcsán úgy fogalmaz:

Nekem ő jelenti anyukám mellett az otthont és a boldogságot, úgyhogy amikor csak lehetőségem van, ha csak egy napra is, de hazalátogatok és időt töltök velük. 

Orsolya a világ legromantikusabb városában, Párizsban
Forrás: Beküldött fotó

Lovára legjobb barátjaként tekint, aki egyben érzelmi támasza is a nehéz időkben. Amikor pedig a fiatal nő a felhők fölött repül épp az egyik célállomástól a másikig, akkor édesanyja, Andrea gondoskodik Jennyről, aki mára szintén annyira megszerette, hogy félig-meddig már saját lovaként tekint a gyönyörű paripára. Orsolya amellett, hogy imádja lovát, kutyájáért, Málnáért is odáig van, s mint elmesélte, vele gyakran még videóbeszélgetés keretében is "kommunikál". Hogy Orsolya a jövőjét hol és hogyan képzeli, egyelőre talán még ő maga is keresi a választ, ugyanakkor sokat sejtető az a kijelentése, miszerint ő Salgótarjánban van otthon...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában