Hírösszefoglaló

2023.08.02. 21:57

A nap legfontosabb salgótarjáni hírei egy helyen – 2023. augusztus 2.

Több témáról is írtunk olvasóinknak augusztus 2-án, most összegyűjtöttük portálunk szerdai, salgótarjáni vonatkozású híreit, íme!

Veres Edina

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny dobogójára egy salgótarjáni cukrász is felállhatott

A napokban az Országházban kihirdették a 17. Magyarország tortája verseny, illetve a 12. alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny eredményeit, illetve a megmérettetéseken sikeresen szereplőknek átadták a díjakat is. Ez utóbbi kategóriában a megyeszékhely is érintett, hiszen Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D kézműves cukrászda cukrászának Randevú nevű alkotása a harmadik helyezést érte el.

Lefújták a népszerű egészségre fókuszáló rendezvényt

Elmarad az idei Eresztvényi Egészségnap. A programot már több éve szervező csapat, azaz a Salgótarjáni Lokálpatrióták a közösségi oldalukon közölték a rossz hírt az érdeklődőkkel, amely szerint az ötödik, az egészségre fókuszáló eseményt mégsem tartják meg augusztus 26-án.

Rendőrök is karjukat nyújtották a salgótarjáni véradás során

Ismét véradást szervezett a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Vöröskereszt. Salgótarjánban, a főkapitányság épületében tartott véradó napon két óra leforgása alatt 23 donor –nem csupán egyenruhás – nyújtotta karját és vállalta a tűszúrást, hogy segítsen embertársain.

A motorok dübörgése után jazz szólt a megyeszékhelyen

A napokban nem csupán az autók szerelmesei akadhattak szívüknek kedves programra Salgótarjánban. Ugyanis az I. Street Cyclekart bemutatófutam után ugyanis jazz dallamok szóltak a megyeszékhelyen a Zenthe Ferenc Színház két művészének, Simon Katának és Németh Annának köszönhetően.

A gyalogosforgalmat akadályozta egy leszakadt ág Salgótarjánban

Egy leszakadt faág okozott gondot a napokban a salgótarjáni Déryné úton. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével távolították el a gyalogosforgalmat akadályozó ágat.

Videón a Salgótarjánban a győzelemért száguldó autócsodák

Különleges hangulatú – hagyományteremtő szándékkal rendezett – versenynek adott otthont Salgótarján a napokban. Az I. Street Cyclekart autós bemutató szlalom és középmotoros sportautók találkozója és kiállítása nevű esemény során mind az élményautózás hazai kedvelői és művelői, mind a közönség laikus tagjai igazi autócsodákban gyönyörködhettek a belvárosban. A nem mindennapi négykerekűek bemutató futamának legizgalmasabb pillanatait egy videón örökítette meg portálunk. A salgótarjáni versenyek után pedig a férfi győztesekkel, a hölgyeket összefogó klub vezetőjével és a cyclecartozást idehaza meghonosító első építővel is beszélgettünk.

A salgótarjáni táncegyüttes köszöntötte a többi csoportot a folklór fesztivál záróműsorán

Jól mulatott a Nógrád Táncegyüttes a 27. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál záró gálaműsorán, Bánkon. A salgótarjáni székhelyű együttes a fesztiválra érkezett magyar, szlovák, spanyol és török csoportokat "házigazda" táncegyüttesként köszönthette a programon.

Miként vált egy községből várossá Salgótarján?

Immár 101 éve annak, hogy a nógrádi megyeszékhely megkapta a városi rangot. A Hír FM és a Nool.hu közös műsorában Dr. Fodor Miklós történész, a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese mesélt arról, hogy miként is vált Salgótarján községből várossá. Emellett a szakember arról a személyről is megemlékezett, akinek mindebben elvitathatatlan érdemei voltak: azaz Dr. Förster Kálmánról. A történész – egyebek mellett – a város első polgármestere életútjának fontosabb állomásait is felidézte.

Elfoglalták a vendégek a felújított salgótarjáni gyorséttermet

Több héten át tartó felújítási munkák után a napokban ismét kinyitotta kapuit a vendégek előtt a salgótarjáni McDonald’s. A fejlesztés legfeltűnőbb elemei az érintőképernyős rendelésfelvevő kioszkok, de emellett a korszerűsítés érintette a konyhát, a kiadó területeket, az irodákat és öltözőket, és a vendégtér bútorzatát is.

A salgótarjáni kórházban augusztus első napjaiban szavaznak a Vármegyei Etikai Bizottság első tagjainak kilétéről

Egy EMMI rendelet nem rég életbe lépett pontjai alapján szűkebb hazánkban is Vármegyei Etikai Bizottságot választanak augusztus közepéig a diplomával rendelkező egészségügyi dolgozók. Salgótarjánban, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban augusztus 1-3. között bonyolítják le ezt a választást.

Több mint négy évtizeddel ezelőtt alakult meg a Dűvő Zenekar a salgótarjáni táncegyüttes kíséretére

Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs olyan, aki ne hallotta volna még Salgótarjánban, vagy akár szűkebb hazánkban a Dűvő Zenekar nevét. A csoport a Nógrád Táncegyüttes kíséretére alakult meg 44 évvel ezelőtt Salgótarjánban, míg 1981-től önállóan is muzsikálnak. A magyarországi népzenemozgalom élvonalába tartozó Dűvő munkáját számos díjjal ismerték már el. A kitüntetésekről, a folyamatos muzsikálásról, az elmúlt évtizedek történéseiről nem más beszélt a Hír FM és a Nool.hu közös műsorában, mint Hrúz Dénes, aki 1981 márciusa óta „Dűvős”. A Magyar Bronz Érdemkereszttel is kitüntetett prímás a zenekar munkássága mellett arról is mesélt, hogy miként vált belőle zenész.

Nagy küzdelmet láthattak a mérkőzés hajrájában a nézők a salgótarjáni Szojka Ferenc Stadionban

A második forduló mérkőzéseivel folytatódott ma délután az NB III. osztály idei megmérettetéseinek sora ma délután. Az SBTC csapata hazai pályán fogadta a Sényő-Carnifex FC gárdáját a salgótarjáni Szojka Ferenc Stadionban. A mérkőzés hajrájában nagy küzdelem volt a pályán. A meccs végét jelző sípszó után végül egy-egy pontot szereztek a csapatok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában