Áldás

2023.07.30. 20:28

Megújult a Szent Anna-kápolna Ipolytarnócon – falubúcsún szentelték meg a műemléképületet

Szent Anna-napi falubúcsút tartottak vasárnap Ipolytarnócon, ennek során megáldották a felújított Szent Anna-kápolnát is.

Gulyás Edina

Idén a hagyományos ünnepi szentmise fényét a Szent Anna-kápolna megáldása is emelte

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Szent Anna a falu védőszentje, így minden évben július végén tartják a falubúcsút Ipolytarnócon. Ezen az alkalmon nem csak a helyiek vesznek részt, a településről elszármazott családtagok is visszatértek a községbe erre a napra. Idén a hagyományos ünnepi szentmise fényét a Szent Anna-kápolna megáldása is emelte. 

– A temetőkertben található műemléképület állagmegóvási munkáit pályázati támogatással és önerőből végeztük el. A beruházásra 5,8 millió forintot fordítottunk, ebből a legfontosabb feladatokat oldottuk meg, a külső felújítás és belső festés is megvalósult – tájékoztatott Gál István polgármester. Hozzátette: mivel műemléképületről van szó, a nagyobb munkákhoz engedélyek szükségesek. 

A búcsú egyházi körmenettel indult a helyi templomtól, az azon résztvevők a kápolnáig sétáltak, ahol dr. Balogh Péter Piusz, gödöllői premontrei apát mutatta be a szentmisét. Annak keretében újraszentelte a felújított épületet. 

A program kora délután a tájház udvarán kialakított pagodák megáldásával folytatódott. A tájháznak helyet adó épületet közmunkaprogram keretében újította fel az önkormányzat. Szintén közmunkások készítették el a kerítést és a most megszentelt fedett szabadtéri kiülőket is. Az ünnepség kulturális műsorral zárult. A jelenlévők Lenkó Péter, Lenkó Zalán és Bocskai Balázs hegedűjátékában gyönyörködhettek, majd a Tardi Asszonykórus palóc zenés előadása szórakoztatta a résztvevőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában