Ünnep

2023.07.29. 21:16

Ismét erős emberre van szüksége Salgótarjánnak! – az egykori polgármesterre emlékeztek (fotók)

A nehéz idők erős embereket formálnak, ilyen volt Förster Kálmán is, Salgótarján első polgármestere. A mai nehéz időkben is szükség van olyan emberre, aki újra fejlődési pályára állítja a várost – hangzott el a szombati múltidéző programon, amin a megyeszékhely első polgármesterére emlékeztek a születésnapján.

Gulyás Edina

A megyeszékhely első polgármesterére emlékeztek a születésnapján

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Dr. Förster Kálmánra, Salgótarján első polgármesterére emlékeztek születésének 138. évfordulóján szombaton a város központjában, a hagyományokhoz híven a róla elnevezett téren. A programot – amely a Hajrá, Salgótarján! Egyesület és a Polgári Salgótarjánért Alapítvány szervezésében valósult meg – az Akkord Fúvós Kisegyüttes előadása nyitotta meg. A tagok egy-egy zeneszám szünetében felidézték a korabeli emlékeket, a Salgótarjánhoz kötődő anekdotákat, majd Kreicsi Bálint, a Hajrá, Salgótarján! Egyesület elnöke emlékezett vissza dr. Förster Kálmán életútjára. 

– Förster egészen fiatalon, 25 éves korában már Poprád polgármestere volt, jól érzete magát ezen az egyedülálló panorámával rendelkező helyen. Azonban a világháborút követően idegen országban találta magát – fogalmazott Kreicsi Bálint. – Ezzel a helyzettel nem tudott megbékélni, így elhagyta Csehszlovákiát és visszatért Magyarországra. 

Mint mondta, itt komoly feladattal találta szemben magát: Salgótarján várossá alakításával bízták meg. Meghökkent amikor először ide látogatott, hiszen egy kis bányásztelepülést talált. De nem rettent meg a feladattól, látta abban a kihívást. Mást is észrevett azonban: a táj szépségét. A Pécskő szikláról a Tátráig is ellátott, pontosan abból a szögből, ami Poprádon tárult elé. 

– Dr. Förster Kálmán olyan fantasztikus munkát végzett Salgótarjánban, amiért kiérdemelte, hogy ma is emlékezzünk rá. Az általa végrehajtott feladatok és lépések miatt lett ebből a községből város, majd megyeszékhely – hangsúlyozta Kreicsi Bálint. – Erős hit és akarat volt benne ezzel kapcsolatban, ami a körülötte lévő embereket is összefogta. Ma is maximális tisztelet jár példaértékű munkájáért. 

Az eseményen Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is megosztotta gondolatait az ünneplő közösséggel. A honatya kifejtette: a nehéz idők erős embereket formálnak. Amikor Förstert Salgótarján polgármesterévé választották, nehéz idők jártak az országban és a városban egyaránt. Azonban ebben a helyzetben érkezett egy erős ember, aki 21 éven keresztül állt a város élén. Ez idő alatt épült, fejlődött és virágzott Salgótarján. 

– Jelenleg is nehéz időket élünk. A szomszédunkban háború dúl, ami megviseli hazánk gazdaságát is. Salgótarján az elmúlt években minden lehetőséget megkapott ahhoz, hogy újra fejlődő pályára álljon. Ezzel azonban nem tudott élni – húzta alá a honatya. – Ismét erős emberre van szükség, aki kiragadja a várost a jelenlegi helyzetből. Bízom abban, hogy jövőre megtaláljuk azt, aki ismét elhozza Salgótarján virágkorát. 

A múltidéző programon a szervezők felelevenítették a korabeli hangulatot. Kávéházzá alakult a tér, ahol pincérek szolgálták fel a süteményt és a frissítőket, de száz pengőért vattacukrot, fagylaltot és pattogatott kukoricát is kaptak a látogatók. 

Turcsány László önkormányzati képviselő idézeteket olvasott fel dr. Förster Kálmán visszaemlékezéseiből, Majnekné Erika, az Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület tagja pedig énekkel színesítette a programot. Annak keretében Kreicsi Bálint kötetlen beszélgetésre invitálta a város fiatalabb és idősebb lakóit. Ennek során szó esett Salgótarján múltjáról és jövőjéről, a megoldandó feladatokról és a különféle elképzelésekről is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában