2023.04.07. 17:30
Hollókői mestercukrász ínyencségeit kóstolták a vendégek Balassagyarmaton
A balassagyarmati Húsvéti Desszertszalon című esten Kubinyi Dániel hollókői mestercukrász mesélt a tányérdesszertek elkészítéséről, majd az édesszájú vendégek meg is ízlelhették a süteményvariációikat.
Kubinyi Dániel hollókői mestercukrász egy balassagyarmati rendezvényen
Forrás: Nool
Fotó: Ember-Lukács Zsófia
A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a hollókői hotel mestercukrászát, a 2023-as Szamos Mátyás tányérdesszert verseny aranyérmesét, Kubinyi Dánielt az est házigazdája, Olicsek Ádám kérdezte a tányérdesszertekről és a molekuláris gasztronómiáról.
– A tényérdesszertnél a különböző ízek, textúrák jellennek meg a tányéron, amelyeknek az összekóstolásával kapunk egy komplex élvezetet – mondta a mestercukrász. Hozzátette, hogy elengedhetetlen a kreativitás, figyelni kell az egyensúlyra, kiegészítőkre és arra, hogy hangsúlyt kapjon a fő alapanyag.
Kiderült: a vendég a 2023-as Magyarország étele verseny részeként megrendezett Szamos Tányérdesszert megmérettetésen első helyezését ért el Pilvax elnevezésű desszertjével.
– A megalkotásnál az volt a fő szempont, hogy olyan alapanyaggal dolgozzak, amit kedvelnek az emberek és Petőfihez köthető. Adott volt számomra a kávé szeretete, így komponáltam meg a Pilvaxot, utalva a kávéházra – hangsúlyozta Kubinyi Dániel. Arra is kitért, hogy nagyon széles a paletta, amivel kísérletezni lehet a molekuláris gasztronómiában, de fontos a technológia, az alapanyag ismerete és csak a fantázia szab határt.
A beszélgetést követően a szalon vendégei meg is kóstolhatták a különleges desszertkínálatot, többek között a győztes Pilvax szeletet is kávékaviárral. A mestercukrász sikertörténetének megismerése után Jamese lemezbemutató koncertje kápráztatta el a közönséget, közben a vendégeket számos húsvéthoz illő meglepetés és attrakció várta a szalonban.