2022.12.30. 17:08
Koccints a Nool.hu-val! – faluhelyen erős paprika is kerül a forralt borba
Ilyenkor télen, amikor a fogvacogtató hidegek didergetik az embereket, bizony igen jól esik egy pohár forralt bor, hogy kellő melegséggel töltse el a testet. Főként a kiadós hólapátolás után érdemes hörpintgetni ezt a finom italt – habár idén szilveszterkor sem számíthatunk kiadós havazásra.
De mi is kerül ebbe a forralt borba? Az általános összetevők természetesek, mint a cukor, a fahéj, a szegfűszeg, netán szegfűbors. A Dejtárról származó Varga György szerint egyáltalán nem érdemes minőségi borral ízesíteni, elég csak a puszta asztali termék, nem éri meg a nívósabb márkát erre felhasználni. Persze némi vízzel hígítani is kell a bort, aztán a megfelelő fűszerezés után jöhet a forralás folyamata.
Hozzátette, faluhelyen némi erős paprika is kerül a folyadékba, ez adja meg a valódi „bukéját”, de azért az érzékenyebb gyomrúaknak ezt nem ajánlott kipróbálni.
A férfi megemlítette még, hogy van egy baráti társasága, akikkel év végén rendszeresen összejárnak, méghozzá dézsafürdőzéssel egybekötve. A teraszon szépen ellazulnak a meleg víz áldásait élvezve, ráadásul az ismerőse a nagy méretű dézsa szélére egy pultsort is illesztett, így aztán a kedélyes beszélgetések közepette csak kinyúlnak a pohárért, és máris csúszik le a torkokon az émelyítő forralt bor.