Pecabot

2022.09.19. 17:29

Emberi segítséggel jutnak el a dunai halak az Ipoly Szécsény feletti szakaszára

Kőmíves Zoltán a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének alelnöke, az Ipoly Szakszövetség elnöke, a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület elnöke, mindezek mellett halász és haltenyésztő is egyben. Elnöki feladatait társadalmi megbízatásban látja el.

Szenográdi Ferenc

Kőmíves Zoltán sok elfoglaltsága mellett arra is szakít időt, hogy leüljön a folyó partjára horgászni

Fotó: Beküldött fotó

– A horgászat szeretete a gyermekkoromig nyúlik vissza, régóta tagja vagyok a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesületnek – kezdi a bemutatkozást Kőmíves Zoltán, akit 2001-ben kértek fel, hogy legyen az egyesület felügyelő bizottságának a tagja, illetve annak elnöke. 

Megbízatását követően több megoldandó feladatra is felhívta a figyelmet az egyesületben. Hamarosan a pénzügyi bizottság elnökének is megválasztották. Munkáját odaadóan ellátta, az egyesület folyamatosan fejlődött, így hamarosan elnökké választották, amit immár a harmadik ciklusban tölt be. 

– Büszke vagyok arra, hogy amikor elvállaltam a tisztséget 168 tagunk volt, jelenleg pedig már közel 700-at tesz ki az egyesület létszáma – fűzte hozzá az elnök, aki arra is kitért, hogy három vízfelület területe tartozik hozzájuk: a szécsényi Várkerti-tó, a ludányhalászi Öreg-tó és az Ipoly felső szakasza, Ipolytarnóctól Hugyagig. 

– Az Ipoly tulajdonképpen végig a Nógrád Megyei Szövetséghez tartozik, az említett 50 kilométeres szakaszt a szécsényi egyesület kezeli. Hét Ipoly menti település – Szécsény, Balassagyarmat, Őrhalom, Ipolyvece, Vámosmikola, Letkés, Szob – egyesületei tartoznak hozzánk. Ezekből három település már Pest megyében található, de a horgászegyesületük a Nógrád megyei elnökséghez tartozik – részletezte Kőmíves Zoltán, aki jelenleg a Nógrád Megyei Horgász Szövetség alelnöke és az Ipoly Szakszövetség elnöke.

Feladatai között szerepel az egyesületek munkáinak koordinálása, a szlovákiai és a magyar települések tevékenységének összehangolása, a halőrzéssel kapcsolatos problémák megoldása, s a haltelepítések lebonyolítása. Utóbbival összefüggésben kitért arra, hogy amikor a Bős-Nagymaros Erőművet tervezték, akkor az Ipoly folyó vízhozamára is számítottak, igaz, az erőmű végül máshol épült fel, de az Ipolyon elkészült a hatlépcsős vízszabályozó. A halak emiatt a Dunából az Ipoly torkolatától annak felső szakaszáig nem tudnak felúszni. 

– Sok olyan halfajta van, amely ívás idején a folyó északi részére vonul. Kitűzött célom volt, hogy ezeket a halakat pótoljuk – mondta Kőmíves Zoltán. Ipolytölgyesnél lehalászták a hiányzó halakat, és elszállították az Ipoly északi részére. Ezt a munkát már hat éve végzik. A szakember továbbgondolta a halak szaporítását, ennek érdekében megszerezte a haltenyésztői végzettséget. Ha az eredeti állapotot nem is sikerül teljes mértékben visszaállítani, azért így is sokat tettek azért, hogy az Ipoly felső szakaszán is jelen legyenek ezek a halfajták. 

Kőmíves Zoltán a megyei szövetség életében is aktívan részt vesz, így amikor az elnök valami miatt akadályoztatva van, ő látja el a feladatait. Sok elfoglaltsága mellett, amelyeket társadalmi munkában végez, azért arra is szakít időt, hogy leüljön a folyó partjára horgászni. – Ez mindig megnyugvást és kikapcsolódást jelent számomra – mondta végezetül. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában