Sereg

2022.07.26. 13:53

Ugródeszka a felsőoktatáshoz: a nógrádi toborzóirodában is várják a jelentkezőket

Címkék#toborzás

Idén ismét elindítja az Önkéntes Katonai Szolgálatot a Magyar Honvédség. E szolgálati formával elsődlegesen azoknak a fiataloknak kínálnak stabil megélhetési lehetőséget, akik valamiért kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését. A programra augusztus 15-ig lehet jelentkezni, a résztvevők a féléves – de egyévesre bővíthető – képzéssel plusz felvételi pontokhoz is jutnak.

V.E.

Folyamatos a toborzás

Forrás: Beküldött

Tavaly több százan nyertek felvételt a Magyar Honvédség új programjára, az Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ). Közülük többen azóta is a seregben szolgálnak. A sikerre való tekintettel idén ismét meghirdették e szolgálati formát. A kiképzések a tervek szerint az ország valamennyi megyéjében és Budapesten is elindulnak szeptember 5-től, így a toborzóirodák ajtajai nyitva állnak a jelentkezők előtt.

Tureczki András százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (11. HTI) megbízott vezetője elmondta: szűkebb hazánkban tavaly tizenöten kezdték meg a hat hónapos kiképzést, de most is várják a jelentkezőket.

– E szolgálati formával elsősorban azokat a fiatalokat kívánjuk megszólítani, akik egy ideig szüneteltetik tanulmányaikat, és erre az időre stabil megélhetést keresnek. Emellett az ÖKSZ egy ugródeszka is lehet a felsőoktatásba, hiszen a féléves szolgálatért akár 32, az egyéves szolgálatért akár 64 többletpont is járhat. Mellettük minden 18 és 65 év közötti magyar állampolgár számára adott a jelentkezési lehetőség, aki rendelkezik bejelentett belföldi lakóhellyel, erkölcsi bizonyítvánnyal és lefeljebb általános iskolai végzettséggel – fejtette ki a megbízott irodavezető, aki azt is aláhúzta, hogy a szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg.

Az ÖKSZ alappillére a mindennapos katonai testnevelés, melyet fizikai állapotfelmérés előz meg. Az első két hónapban a felvételt nyert tartalékos katonák alapkiképzést teljesítenek, ahol harcászatot, közelharcot és térképészet tanulnak, megismerkednek a szolgálati szabályzattal, illetve lőkiképzésen és alaki foglalkozásokon vesznek részt. A második, négy hónapos ciklusban több opció közül is választhatnak a tartalékosok. Lehetőségük van a lakhelyükhöz közeli tartalékos szervezetnél maradni, átszerződhetnek más szolgálati formára, de akár azt is kérhetik, hogy kiképzésük speciális területen folytatódjon. Ez utóbbi esetben kipróbálhatják magukat például műveleti feladatokat ellátó csapatoknál, így akár ejtőernyős, búvár vagy speciális lövész kiképzésre is szert tehetnek, de megtanulhatnak akár harcjárművet vagy munkagépet vezetni is. A szakkiképzést vállalók fizetése a mindenkori minimálbérről a garantált bérminimumra, azaz jelenleg bruttó 260 ezer forintra emelkedik.

– A program egyik előnye, hogy rugalmas. Ennek értelmében bármikor megszakítható, de újabb hat hónappal meg is lehet hosszabbítani. Azok, akik úgy döntenek, hogy tartósan, például több évig katonaként szeretnének szolgálni, dönthetnek a szerződéses, a műveleti tartalékos vagy a területvédelmi tartalékos szolgálati formák mellett. A hat hónap után leszerelőkkel is nő a kiképzett tartalékosként nyilvántartott magyar állampolgárok száma. A szerződéses katonaként vagy területvédelmi tartalékosként továbbszolgálókkal pedig ismét csak bővül a Magyar Honvédség állománya – mondta Tureczki András százados.

Akiknek az Önkéntes Katonai Szolgálat felkeltette az érdeklődését, legkésőbb augusztus 15-ig jelentkezhet a megyeszékhelyek toborzóirodáiban, vagy az MH honlapján és karrieroldalán elérhető elektronikus felületen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában