magyar posta

2021.08.09. 06:50

Mozgóposta jár Nógrád megye 36 kistelepülésére

Szűkebb hazánk 36 településén nincs postahivatal, a szolgáltatásokat mobilposta biztosítja az érintett községekben. A társaság tájékoztatása szerint nem tervezik további hivatalok bezárását, a házhoz érkező ügyintézésről pedig pozitív az azt igénybe vevők visszajelzése.

Gulyás Edina

Aki valamilyen postai ügyet intézne, táblát rak a kapujába, a kocsi pedig megáll Archív fotó: H. M.

Szűkebb hazánk 131 településéből 95-ben összesen 105 állandó postai szolgáltatóhely található, 36 kisközség ellátását tíz mobilposta biztosítja. A nyári hónapokban sem csökken jelentősen a forgalom, bár vannak olyan hivatalok, ahol kicsit kevesebb az ügyfél. A leggyakoribb szolgáltatás továbbra is a csekkbefizetés, valamint a szerencsejáték-értékesítés.

– Nógrád megyében mintegy 370 dolgozója van a Magyar Postának, közülük 170-en kézbesítőként dolgoznak – tájékoztatott Panulin Ildikó, a társaság szóvivője, hozzátéve: – 16 olyan település van, ahol a hivatalt postapartner üzemelteti, aki leggyakrabban helyi vállalkozó. Érdekesség, hogy a megyében két olyan önkormányzat is van, amelyik postát működtet.

A szóvivő kitért arra is: a mobilpostai ellátásban érintett községekben jellemzően ötszáznál kevesebben élnek. A visszajelzések szerint az említett szolgáltatást szeretik az emberek.

– Megerősítjük azt a korábbi álláspontot, hogy a Magyar Posta nem tervez bezárásokat. Az azonban előfordulhat, hogy egy partner felmondja a vállalkozási szerződését és ezért megszűnik az adott településen a postahivatal, ugyanakkor ez nem gyakran fordul elő, országszerte évente néhány ilyen esetünk volt eddig – hangsúlyozta Panulin Ildikó, aki arról is beszámolt: – Megtörténhet az is, hogy a posta nem szűnik meg, de az üzemeltetési forma megváltozik. A Magyar Posta új partneri programjában 19 településen a takarékokba került a posta üzemeltetése, két esetben pedig a helyi vegyesboltban érhetők el a szolgáltatások. A kézbesítést azonban továbbra is mindenütt a társaság munkatársai végzik. A Magyar Posta elkötelezett abban, hogy a kistelepüléseken élők számára is – igazodva a helyi igényekhez – a szolgáltatások minél szélesebb körét biztosítsa.

Márkházán nincsen bolt, kocsma és posta sem. Egy műanyag táblát helyez ki a kapujára, aki szeretne ügyet intézni, és mindennap délelőtt megjelenik a községben a posta autója. Itt meg lehet ejteni a csekkek befizetését, a telefon feltöltését, a csomagfeladást és a pénzfelvételt is.

– Ez a megoldás főleg az időseknek kényelmes, hiszen így sehova sem kell menniük, a ház előtt elintézhetik az ügyeiket – fogalmazott Ipolyi János Lajos, a község polgármestere.

Csitáron 17 évvel ezelőtt zárt be a postahivatal. Mivel innen látták el korábban a nóg­rád­gár­do­nyi településrészt és Ilinyt is, így ott is megszűnt a szolgáltatás. Azóta minden délelőtt mozgó posta érkezik a falvakba, aki szeretne valamit intézni, egy kis zászlót helyez ki otthona elé.

– Egy–másfél óráig tartózkodik a községben az autó, ennyi ideig lehet ott pénzt befizetni, kisebb csomagot feladni vagy sorsjegyeket vásárolni – tájékoztatott Komjáti István polgármester, hozzátéve: – A Magyar Falu Programban többen is pályáztak üzletnyitásra Csitáron, információim szerint a kiírásban szerepel, hogy a nyertesnek a boltban bizonyos postai szolgáltatásokat is biztosítania kell majd.

Terjednek az elektronikus módok

A Magyar Posta számos szolgáltatása érhető el elektronikus úton is – tájékoztatott Panulin Ildikó. Olyan ügyintézést segítő kényelmi szolgáltatásokat is biztosítanak, mint a küldemények feladásához kapcsolódó díjkalkuláció vagy a postahelyi időpontfoglalás.

Mint mondta, a csomagok érkezéséről e-mailben és sms-ben is értesítik ügyfeleiket. Tavaly megújult az iCsekk applikáció, amely segítségével a papíralapú csekkeken lévő QR-kód beolvasása után egyenlíthetők ki a közműszolgáltatói díjak, elektronikus fizetéssel – így az akár otthonról, postai nyitvatartási időn kívül is lehetséges.

Egy másik alkalmazással az ügyfelek saját képeikből készíthetnek egyedi képeslapot mobiljukon. Ezt a posta kinyomtatja, és képeslapként juttatja el a címzetteknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában