tűzesetek

2020.07.20. 07:00

Nyáron is gyakoriak az elektromos tüzek

A modern háztartásokban rengeteg elektronikai berendezés vesz körül bennünket, számuk növekszik. A nyári kánikulában természetes, hogy bekapcsoljuk a ventilátort vagy a légkondicionálót. Az áramforrásokat hosszú ideig, sokszor megszakítás nélkül használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet.

Gerhát Karina

Elektromos zárlat következtében gyulladt ki ez a lakás.

Forrás: Illusztrációs fotó: MW

Fotó: Ádám János

A lakástüzek között az elektromos eredetűek a második helyet foglalják el, ezek egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetők.

– Az ilyen típusú tüzek általában két módon keletkeznek, egyik lehetőség, hogy meghibásodik az elektromos eszköz – mondta el portálunknak Molnár Adrienn.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hozzátette: ilyenkor a belsejében rendellenesen képződő hő okozza a tüzet, ami a villamos hálózat hibája miatt is kialakulhat.

– A régi házaknál nem a mai kor gépeihez tervezték az elektromos hálózatot. Régen egy porszívó teljesítménye 600–1000 Watt között mozgott, napjainkban 1500–2200. Egy hajszárító a korábbi 300 Watt helyett már 1000-1500-at fogyaszt. A mikrohullámú sütők, a klímaberendezések, a mosó-, a szárító- és a mosogatógépek is túlterhelhetik a régi hálózatokat.

– Az elektromos hálózat korszerűtlenségére utalhat, ha többször pislákol a lámpa vagy szikráznak a konnektorok. Évente több tucat olyan tűzeset következik be, amely az elektromos hálózat hibájára vezethető vissza. A társas-, a panel-, valamint a régi családi házakban és az egyéb épületekben gyakran találkozni elhasznált, alulméretezett vezetékekkel. Fontos, hogy nagy teljesítményű készülékeinket, ilyen az elektromos kandalló, az automata mosó- és szárítógép, a szerszámok, ne használjuk egyidejűleg! Ezekkel túlterheljük a hálózatot, aminek következtében könnyen tűz keletkezhet. Amennyiben valamelyik villamos kisgép, fűtőberendezés meghibásodik, bízzuk szakemberre a javítást – hívta fel a figyelmet Molnár Adrienn.

Kifejtette: az ember persze nem gondolhat egyszerre mindenre, de amikor már nem használjuk a készülékeket, minden esetben kapcsoljuk ki azt. Tudni kell, hogy a gépek kapcsolója is elromolhat, ezért biztosabb, ha a csatlakozókat ki is húzzuk a konnektorból. Mindennapos dolog ugyanis, hogy tönkremegy egy-egy olvadóbiztosíték.

Molnár Adrienn arra is figyelmeztetett, hogy az elektromos tüzet tilos vízzel oltani. Ilyenkor használjunk porral oltót, ha nincs a háznál, akkor homokot, vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyagot alkalmazzunk, ami elzárja a tűztől az oxigént.

– Javasolható, hogy tartsunk otthon készenlétben egy tűzoltó készüléket, mert a lángok megfékezésére hatékonyan alkalmazható egy ilyen. Ezekkel a kezdődő tüzeket fojthatjuk el, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét. Ha van rá idő és mód, végezzük el az áramtalanítást is, de a vízzel való tűzoltás ezek után is kockázatos lehet – mondta a megbízott szóvivő.

Bízzuk szakemberre a munkát

– Tűz észlelésekor a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés – mondta Molnár Adrienn. – A lángok másodpercek alatt elterjedhetnek. Ha látunk esélyt annak megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg. Amennyiben nincs erre lehetőség, első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen a 112-es segélyhívó számon. Ha a lángok már akkorák, hogy a testi épségünket vagy a lakás szerkezetét veszélyeztetik, akkor hagyjuk el az épületet, és haladéktalanul szóljunk a szomszédoknak is. Legalább évente egyszer szakemberrel nézessük át lakásunk elektromos hálózatát, és amennyiben hibás szerelvényre bukkanunk, a lehető leghamarabb intézkedjünk a cseréjéről. Mindig szakképesítéssel rendelkező villanyszerelővel vizsgáltassuk át az elektromos hálózatot!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában