idegenforgalom

2020.05.29. 07:20

Jelentős fejlesztések után idén is megnyitja kapuit a bánki strand

Több részelemből álló, határon átnyúló idegenforgalmi fejlesztés keretében szépült meg a közelmúltban a Bánki tó partja és közvetlen környezete. Felújították és kibővítették a parkolót, térkövezték a sétányt és a fürdővendégek számára könnyebben megközelíthető, egyúttal forgalmi okokból biztonságosabb pontra helyezték át a strandbejáratot.

Hegedűs Henrik

Torma Andrea Polgármester 2020.05.08. Bánki Strand felújított bejárata-Teknős Dominik

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

Verőfényes délelőttön érkezünk meg Bánkra. A polgármesteri hivatallal szemközti tágas parkolóban hétköznap könnyű alkalmas helyet találni a járművünknek. Tapintható a csend. Távol a tó tükrét enyhe szellő fodrozza, a vadkacsák vidám hápogása sem hallatszik, mindössze néhány horgász mered mélán az úszóra.

Az első benyomás a meghökkenésé: mintha egy tudományos-fantasztikus film jeleneteit forgatták volna itt, olyan érzést kelt az új strandbejárat látványa. Szép térkövezés felett nagyméretű, kört formázó tető, aminek belső felületére szintén kör alakú „ablakokat”mintázott igen találékony tervezőjük. Mögötte az információs pont épülete igen egyszerű, robusztus téglatest, oldalán vörös, nemesrozsda foltokkal.

– Ilyen a huszonegyedik század, ez a legmodernebb építészeti stílus és technika, ezzel is egyedi arculatunkat akartuk tükrözni – mondja mosolyogva megérkezése után Torma Andrea, Bánk polgármestere, majd a fejlesztések részletes ecsetelésébe kezd.

– A parkoló és az információs pontként is szolgáló strandbejárat egy komplex, határon átnyúló projekt egyik fő mérföldköve, amelyet az Európai Unió és a magyar kormány finanszíroz a Szlovák-Magyar INTERREG programon keresztül. A pályázatunk címe: Fenntartható és virtuális turizmusfejlesztés a Nógrád-Hont határmenti régióban”, VIRTOUR fantázianévvel. A projektben partnerünk a gyógyvizéről híres, az Ipolytól északra, mintegy tíz kilométerre fekvő Gyügy (Dudince) önkormányzata és a Rétság Nyugat-Nógrád Megyei Turisztikai Desztináció. Közös célunk a térségünk idegenforgalmi arculatának kialakítása és vonzerejének növelése, a kor igényeinek megfelelően, sokfajta interaktív turisztikai szolgáltatás és élménylehetőség bevezetésével.

A polgármester hozzáteszi, Bánk esetében a fő hangsúly a „slow travel” vagyis magyarul a „lassú utazás” népszerűsítésére terelődik, ahol a lényeg, hogy kizökkenve a mindennapos pörgésből vegyük észre a valódi értékeket, felhőtlenül élvezve a csendet, a természet nyugalmát. Nem véletlen az új szlogen: „Fürödj a pillanatban”.

– A projekt keretében felújítottuk a központi parkolót, amivel együtt a szomszédos buszmegálló is megújult, hozzá járda épült, korszerűsödött a világítás, és több lett a zöld felület – folytatja a faluvezető. – Ezen kívül térköveztük a tóhoz vezető sétányt, és elkészült az új strandbejárat és információs pont. A beruházás műszaki átadása megtörtént, reményeink szerint az első vendégeket a pünkösdi hétvégén már innen fogadhatjuk. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy az elemek kialakításában a hagyományok és a természet közelisége minél tökéletesebben ötvöződjön a modern ízléssel, a korszerű építészeti megoldásokkal, a látogatók előtt kedvezőbb összképet nyújtva.

Torma Andrea végül kiemelte, köszönet illeti Balla Mihály országgyűlési képviselőt a projekt támogatásáért, és természetesen a beruházás finanszírozóit is.

Slow turizmus

Bánk jövőbeni fő irányvonala a fentebb már említett „slow turizmus”. Az ilyen jellegű kikapcsolódásra a tó és környéke teljesen alkalmas. Ahogy a polgármester fogalmazza, országosan rengeteg követője akad ennek a mozgalomnak, akik valóban a csendet, nyugalmat, a kellemes hétvégék örömét keresve érkeznek ide. Lassítva kicsit a pörgő életritmuson, egyúttal felfedezve a valódi értékeket, amelyek felett amúgy képes elsiklani az ember. Nyitott szemmel, és szívvel figyelni a környezetet, a pihenés jegyében kirándulásokat tenni a közeli történelmi emlékeknél, megtekintve a természet szépségeit, és gazdagodva megannyi kulturális élménnyel, közben megkóstolva a régió hagyományos ízvilágát, ételkülönlegességeit. A nyugat-nógrádi tájegység ezt biztosítani tudja a messze tájakról ide látogatóknak, és Bánk, e fejlesztések révén méltó központ lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában