ez volt 2019

2019.12.31. 13:45

Galgagután fellépő Zeppelin, és az olajra bukkanó macskák – szilveszteri álhírek Nógrádból

Megesik, hogy az új év közeledtével nem csak a hivatalos hírek és események kerülnek előtérbe a médiában.

Hegedűs Henrik

Most olyan álhírekből szemezgettünk, amelyek akár valóságosak is lehetnének. Egyik-másiknak biztosan sokan örülnének a megyében, de régiónktól jóval távolabb is felfigyelnének ezekre a szenzációkra.

Sztárvendégek a réten

Nemrég kaptuk az értesítést a galgagutai Gutafeszt szervezőitől, hogy világhírű sztárvendégek érkeznek a dél-nógrádi község augusztusi fesztiváljára. Egymást követően lép fel egy estén belül a három legendás rockegyüttes, a Black Sabbath, a Led Zeppelin és a Deep Purple. A szervezők közölték, szeretnék megdönteni a legnagyobb nézőszámú Nógrád megyei koncert rekordját, azaz legalább félmillió érdeklődőt várnak a falu szélén elterülő tágas térségbe.

Filmforgatás a kórházban

A cseh állami televízió szóvivője 2019 utolsó napjaiban jelentette be, hogy folytatják az 1970-es és ’80-as évek népszerű sorozatát, a Kórház a város szélén produkciót. Már a helyszínt is kijelölték, a legkedvezőbb ajánlatot a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet tette. A sorozat alkotóinak elképzelése szerint ezúttal nem a sebészet munkáját emelnék ki, hanem a gyermekgyógyászatot, így az egyik főszerepre felkérték dr. Bauer Viktor osztályvezető főorvost, aki a hírek szerint már intenzíven ismerkedik a cseh nyelv szókincsével. A forgatás 2020 nyarán indul.

Sízés Szlovákgyarmaton

A Salgótarjánból az Alacsony-Tátrába induló síbusz-járatok ötletén felbuzdulva a szlovákgyarmati önkormányzat elhatározta, sícentrumot alakít ki a község felett terebélyesedő hegy Apátújfalu felé eső oldalán. Már tárgyalásba léptek az egyik leghíresebb európai műhógyártó céggel, és az első szállítmányok az új év első két hetében megérkeznek. A tervek szerint a sípályák kijelölését követően a Magyarországról érkező turizmus fellendítése érdekében felvonó-kötélpályát építenek ki a balassagyarmati Springa-domb és a sícentrum között, aminek köszönhetően gyorsan és kényelmesen megérkezhetnek a helyszínre a téli sportág szerelmesei. A nyitást Civitas Fortissima napjához, azaz 2020. január 29-re időzítik.

Olajat találtak Őrhalomnál

Három kóbor macska egérfogás közben olajra bukkant Őrhalom határában, a burgonyatermesztéséről hírneves Körpölye melléke nevű területen. A geológusok azonnal mintát vettek a felbuggyanó kincsből, és megállapították, hogy mind összetételét, mind hatásfokát tekintve minőségileg messze felülmúlja az arab világ és Kazahsztán olaját. A kitermelés jogáért máris éles verseny indult meg. A MOL mellett több amerikai és orosz vállalat szállt harcba, sőt, Jockey Ewing és öccse Bobby is bejelentkezett, de a végső döntést Őrhalom, Hugyag és Csitár önkormányzata közösen hozza meg, mivel a terebélyes mező mindhárom település közigazgatási területét érinti.

Kormányzó a Nyírjesben

A Balassagyarmathoz tartozó nyírjesi üdülőövezet életvitelszerűen ott élő lakossága belső helyi népszavazáson úgy döntött, hogy 2021. január 1. hatállyal leválnak a városról. Arról is érdemi határozat született, hogy nem polgármestert választanak majd, hanem kormányzót jelölnek ki. A felelősségteljes posztra pedig az egyik legrégebben a Nyírjesben élő személyt, Pócsik Tibort kérik fel.

Kátyúellenes szövetség

December 29-én megalakult a Nyugat-nógrádi Önkormányzatok Kátyúmegszüntető Szövetsége. A szervezet rövid- és középtávú célként tűzte ki, hogy a közútkezelő évente ne csak tizenöt-húsz kilométer hosszan végezzen kátyúmentesítést és újraaszfaltozást az alsóbbrendű útszakaszokon, hanem az arány érje el a legalább nyolcvan-száz kilométert. Az elképzelések szerint minden lehetséges lobbit bevetnek majd a megyei közútkezelő felé annak érdekében, hogy a térség közútjainak állapota és minősége legkésőbb 2030-ig elérje, sőt, meghaladja az osztrák és a német útminőség szintjét.

Kajakpálya Nőtincsen

A területileg érintett vadásztársaságokkal, illetve horgászegyesületekkel és több települési önkormányzattal történt egyeztetést követően a Magyar Kajak-Kenu Szövetség gesztorságával kibővítik a nőtincsi horgásztavat. A tó jelenleg is kajak-kenu központ szerepet lát el, ám annak érdekében, hogy a terület nemzetközi minősítésű legyen, legalább egy kilométer hosszú összefüggő vízfelületet kötelező biztosítani. A kajak-kenu szövetség tájékoztatása szerint a közbeszerzést követően, várhatóan már idén nyáron megindulhat a kivitelezés. Ezzel Szolnok és a szegedi Maty-ér után Észak-Magyarországon is kiváló pályát alakítanak ki, amely világverseny lebonyolítására alkalmas. A nőtincsi önkormányzat egyúttal bejelentette, megpályázzák a 2027. évi síkvízi világbajnokság megrendezésének jogát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában