sajtótájékoztató

2019.02.25. 18:13

Sikeresen megújította hálózati tagságát a geopark

Újabb négy évre hosszabbították meg a Novohrad-Nógrád Geopark UNESCO Globális Geopark hálózati tagságát.

G. K.

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális értékek bemutatásán dolgozó 64 Nógrád megyei és 28 szlovákiai települést magában foglaló geopark 2010-ben nyert felvételt az Európai Geoparkok Hálózatába. 2014 után már másodszor újította meg sikeresen címét, amelyről ma délután tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.

Fekete Zsolt Salgótarján polgármestere úgy véli, a geopark jogosan kapta meg újabb négy évre ezt a minősítést, hiszen rengeteg munka és fejlesztés áll ennek hátterében.

Fontos mérföldkőnek nevezte a döntést a geopark területén lévő nógrádi és dél-szlovákiai települések életében.

Agócs Attila Fülek polgármestere hangsúlyozta: ez az újraértékelés megmutatta, hogy az a munka, amit letesznek az asztalra, mind az infrastruktúra fejlesztésben, mind pedig a tudományos ismeretterjesztés terén az olyan eredmény, amit zöld kártyával, azaz újabb négy éves nemzetközi tagsággal tudtak értékelni a szakemberek.

Kifejtette továbbá: természetesen a két oldal között akadnak eltérések. Magyarországon inkább az infrastruktúrában történtek előrelépések, ugyanis a korábban megépült látogatóközpontok működésbe léptek. A szlovák oldalon pedig az iskolákkal való együttműködést, a társadalmiasodást tudták elmélyíteni.

Dániel Zoltán Salgótarján alpolgármestere ismertette, hogy a Modern Városok Program részeként remélhetőleg egy 22 milliárd forintos fejlesztés előtt áll a geopark, amely már csak a kormánydöntésre vár.

Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke kifejtette, hogy a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból út- és kerékpárút fejlesztéseket is segített a megyei önkormányzat annak érdekében, hogy a geopark megfelelő szolgáltatásokat nyújthasson a látogatóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában