2018.08.06. 16:17
Messzi tájakról is jöttek kóstolni a hagyományos palóc ízeket
A palóc hagyományos étrend elmaradhatatlan falánksága volt dédapáink és nagyszüleink idejében a pampuska, amit persze a köznyelv manapság inkább fánknak nevez. A festői szépségű Kisecset kisközségben e finomság köré szervezték a falunapot.
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH
Miközben a kellemesnek semmiképpen sem nevezhető kánikulában egy sajátos feldolgozású Piroska és farkas történetet adtak elő a helyi amatőr színjátszók, a terebélyes sátor alatt szorgos kezek készítették a pampuskát. Egymás után sültek meg a legfőképpen lekvárral ízesített darabok, hogy aztán az éhes vendégek nagy lendülettel falatozzák azokat. A komoly érdeklődésre jellemző, hogy legalább tíz-tizenöt méteres sor végére furakodhatott csak be a későn érkező vendég.
Amíg a mohorai asszonykórus tagjai takarítónő-otthonkában perdültek a színpadra, és adták elő mosolyogtató műsorszámukat, váltottunk néhány szót a település polgármesterével, Pribelszki Tamással. Elmondta, mivel a 2018-as esztendő a családok évének is számít, a programkínálatot úgy állították össze, hogy abban nagy szerepet kapjanak a gyermekjátékok, és szerencsére nemcsak Kisecsetről, hanem a környező községekből, Kétbodonyból, Szentéről, Szécsénkéről és Romhányból is érkeztek ide családok – a beszélgetés közben épp egy nagypapa haladt el előttünk bölcsődéskorú kisunokáját vezetve, és alig bírta a lépést tartani a fürge csöppséggel. A polgármester hozzátette, ezzel a pampuskafesztivállal is szeretnék mind jobban felhívni a figyelmet arra, hogy a nógrádi dombok között milyen értékeket is találhat a látogató.