Somoskőújfalu

2018.06.12. 06:56

Fiatalok, tánc és sok-sok emlék – ilyen volt a Somosi Gyermek Néptánctalálkozó

Több mint két évtizedes múltra, rengeteg fiatalra, valamint sok-sok felejthetetlen pillanatra tekint vissza a Somosi Gyermek Néptánctalálkozó, amelyet immár huszonharmadik alkalommal rendeztek meg a községben. Néhány órára „megfiatalodott” a település, hiszen közel kettőszáz ifjonc vette birtokba Somoskőújfalut.

Gerhát Karina

A színvonalas esemény kezdetén a résztvevők szebbnél szebb ruhákban vonultak végig a faluközpontban a Folt Zenekar kíséretében. Ez az indítás rögtön megadta a fesztivál alaphangulatát, és a java még csak ezután következett, amikor is kilenc csoport előadását tekinthette meg a nagyérdemű a helyi művelődési házban. Az ünnepélyes megnyitó elején a helyi Kiskút Néptánccsoport üdvözlőműsorát láthatták az érdeklődők, akiket nem értékelt a zsűri. Ezt követően dr. Tóth László polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Összefoglalta, hogy a Somosi Gyermek Néptánctalálkozó eredeti, 22 évvel ezelőtt megfogalmazott céljának megfelelően lehetőséget kívánnak teremteni a találkozásra, a hagyományok ápolására, a népzene és a néptánc által nyújtott élmény közös átélésére. Ezen kívül pedig, ahogy a rendezvény első szervezői is szerették volna, a gyermekeket is motiválni akarják a néptáncoktatásban való részvételre, ugyanis rendkívül fontosnak tartják ezt a tevékenységet.

 

Ők a legjobbak

2018-ban a legjobb kore­ográfiá­ért járó vándorkalapot a karancslapujtői Tekergő Gyermektánccsoport nyerte el. A kilenc csapatból a négy legjobb produkciót bemu­tató ifjoncok azt a megtiszteltetést kapták, hogy a közeljövőben a Cserhát­halápon megrendezett ötödik Palóc Világtalálkozón is megmutathatják tudásukat. Az eseményen tehát a salgótarjáni Ne­felejcs Gyermek Táncegyüttes, a szintén salgótarjáni Viganó Gyermek Táncegyüttes, a karancslapujtői Tekergő Gyermektánccsoport, valamint a feledi Boglárka Gyermek Néptánc­együttes léphet fel.

– Román Sándor koreográfus, az ExperiDance Tánctársulat művészeti vezetője egy nemrégiben vele készített interjúban így fogalmazott: „…a tánc maga, és különösen a magyar néptánc egy olyan kifejezési forma, amellyel a bensőnket, a fájdalmunkat s az örömünket ki tudjuk mutatni. Amikor az ember a magyar néptáncot gyakorolja, és abba energiát fektet, amikor a fizikai teljesítés találkozik a művészi önkifejezéssel, akkor elfelejti búját-baját, átbillen egy másik szférába. Ez a tánc szférája, és én éppen azt szeretném megosztani a közönséggel, hogy ez valahol maga a boldogság” – idézte.

A polgármester ezen szavak kíséretében nyitotta meg a huszonharmadik Somosi Gyermek Néptánctalálkozót. Bemutatták a Folt Zenekar tagjait, valamint a háromtagú zsűrit is. A produkciók után pedig kiválasztották a négy legjobb csoportot, valamint a Gordos Andrea által kezdeményezett vándordíj következő birtokosát is.

 

Kiemelt fotónkon: Színvonalas, látványos előadásokkal emelték a rendezvény színvonalát a népviseletbe öltözött, hagyományőrző gyerekek – Fotó: Bakos László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában