2018.04.22. 15:17
Értékeket és munkát teremtenek a közmunkaprogramban
A községben az idén tovább folytatódik a közmunkaprogram, amely évek óta jól és szervezetten működik. Kanyó Judit, a település polgármestere elmondta, hogy számukra két szempontból is fontos ez a tevékenység.
Egyfelől az abban résztvevők értéket hoznak létre, másrészt így helyben munkalehetőséget tudnak biztosítani a falubeliek számára. Az elmúlt évekhez viszonyítva idén kevesebb személyt, negyven főt alkalmaznak. A polgármester asszony elmondta, azok közül, akik korábban részt vettek a programjukban, már többen is el tudtak helyezkedni az elsődleges munkapiacon.
Viszont a közmunkára hosszú távon is szükség van, mert vannak, akik gyermeknevelés, vagy egyéb okok miatt nem tudnak lakóhelyüktől távolabb munkát vállalni. Másrészt a beindult jó programokat szeretnék tovább folytatni.
A község önkormányzata tizenkét hektáron gazdálkodik. Három fóliasátorban termesztenek zöldségféléket, van gyógynövénykertjük és hét hektár gyümölcsösük, ezen kívül 5000 négyzetméteres területen málnát termesztenek, és idén bodzát is szeretnének telepíteni.
Háromszáz adagos konyhájuk számára szántóföldön termelik meg a legfontosabb növényi alapanyagokat. A község konyhájáról biztosítják a gyermekek közétkeztetését, illetve a szociális és vendégétkeztetést is innen oldják meg.
Jogosan büszkék a három éve megnyílt varrodájukra, amely jelenleg öt személynek nyújt munkalehetőséget. Elsősorban a települési közfoglalkoztatásban részt vevők számára készítenek munkaruhákat, de kapacitásuk megengedi, hogy más cégek számára is vállaljanak munkát.
A varrónők keze munkáját dicsérik a szép, díszes ingvállak, a népviseleti ruhák, a palóc motívumokkal díszített terítők, falvédők. Ezen kívül az ünnepekhez kapcsolódó kedves kis ajándéktárgyak is kikerülnek a varrodából. Kanyó Judit elmondta, hogy akár a lakosság részére, megrendelésre is dolgoznak.
A feldolgozóüzemükben a nyári és az őszi hónapokban az önkormányzat konyhája számára szükséges zöldség- és gyümölcsféléket dolgozzák fel, míg a téli hónapokban különböző tésztaféléket állítanak elő. Ezeket elsősorban a konyhájukra készítik, de a lakosság körében is értékesítenek, ugyanis az önkormányzat rendelkezik a közmunkaprogram keretében előállított termékek árusításának jogával.
Kiemelt fotó: A varrodában elsősorban munkaruhákat készítenek, Fotók: Hüvösi Csaba