2017.11.22. 19:54
Pompás sütemények sorjáztak az asztalokon
Hagyományosan ősz vége felé hirdetik meg a falu süteménysütő versenyét az Ipoly és a Börzsöny találkozásánál lévő községben.
Ilyenkor nem csak az asszonyok sürgölődnek-forgolódnak a konyhában, végigcikáztatva agytekervényeiket az ötletek tárházán, hanem a gyerekek is bekéredzkednek a szülők és nagymamák mellé, és ők is gyúrnak, formáznak, díszítik a már elkészült finomságokat. Idén, kicsik és nagyok, összesen huszonhárman vállalkoztak arra, hogy édes és sós „termékeiket” közszemlére tárják a település művelődési házában.
Amikor megérkeztünk a viadal helyszínére, serény bírálat közben találtuk a háromtagú zsűrit. Teknős Viktória cukrászként képviselte a szakmát, míg a verseny két fő támogatója, Arnold Boglárka, illetve a helyi Kutyori-Konyha képviseletében Balla Györgyi vizsgálgatta, ízlelgette, kóstolgatta a megmérettetett süteményeket. Elmondták, az ízesítés mellett természetesen a külalak, illetve a kreativitás is számít.
Gyorsan végigtekintettünk a hosszú asztalon, mifajta fantázianevet adtak alkotóik a sütiknek. Fenyőtoboz, őszi torta, mediterrán pogácsa, Mini Pavlova, Fekete Erdő tekercs, Csoda egy Tojásból, juhtúrós pogácsa – olvashattuk többek között a papírdarabokon, de némely helyen csak egy szám állt a készítmények mellett. Egy érdekes, tejszínes süteményből a Hont feliratot rakta ki az alkalmi cukrász.
Amint a zsűri befejezte munkáját és elvonult egy csendes pontra az összevető értékelésre, Gál Magdolna, a község polgármestere kóstolásra hívta az egybegyűlteket, és az éhes-édes szájú embereknek nem kellett kétszer mondani, hogy egyenek-vegyenek a készletből. Az eredményhirdetésen pedig minden résztvevő kapott az oklevél mellé ajándékot.
Mi az a Pavlova?
Az édességek világában nem járatos, vagy azokat nem kedvelő (vajon akad-e e sorok íróján kívül más?) emberfia számára a Pavlova leginkább, mint egy orosz hölgy tulajdonneve ugrik be, és egyáltalán nem gondol arra, hogy ez akár egy nagyon finom tortát is takarhat. Mivel a firkászt felettébb furdalta a kíváncsiság, gyorsan elkezdte böngészgetni az internetet, s kiderült, bizony a világ egyik legegyszerűbben előállítható süteményével találkozott a honti édes forgatagban. Ahogy a leírás tartalmazza, nem kell gyúrni, dagasztani, csak nagyjából egy jó habverő, néhány tojásfehérje és porcukor szükséges hozzá. Ráadásul bármilyen idénygyümölccsel díszíthető, és ami még igencsak fontos, könnyen olvad a szájban.