Helyi közélet

2015.04.27. 17:43

Egy országos verseny élményei

fenyvesi

Nemrégiben rendezték meg az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét Gyulán, amelyre határon innen és túlról érkeztek versenyzők. Nógrád megyét négy diák képviselte – mindannyian salgótarjáni középiskolákból – három kategóriában: Ágoston Katalin és Stevlik Felícia a Közgéből (szakközépiskolai kategória), Urbán Szilvia a Keriből (szakiskolai kategória) és Vida Anna a Bolyaiból (gimnáziumi kategória). A gyulai megmérettetés élményeiről és a szerzett tapasztalatokról Stevlik Felícia, a Táncsics Mihály Közgazdasági, Ügyviteli, Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola és Szakiskola 9. B osztályos tanulója számolt be részletesen. Tavaly – a nyelvi előkészítő évfolyamon – csak az iskolai fordulóig jutottam el. Azóta nagy utat tettem meg: az iskolai fordulóból továbbjutva a megyei fordulón második helyezést értem el, szervező iskola révén pedig ezzel a helyezéssel sikerült bejutnom az országos döntőbe. Ezt az eredményt Kiss Lászlóné tanárnő tanításának, tanácsainak és a hétfői 8. óráknak köszönhetem, amiket a tanárnővel és Ágoston Katalinnal töltöttünk a versenyre való felkészülés jegyében. Mivel ez volt az első országos versenyem helyesírásból, nem tudtam, mire számítsak, mire képesek a többiek, ezért amikor csak lehetőségem volt, gyakoroltam és tanultam. Vártam a versenyt. Nemcsak azért, mert kíváncsi voltam, mire vagyok képes, hanem azért is, mert ezelőtt még sohasem jártam Gyulán. Mindenkitől csak jó véleményt hallottam a városról és a gyulaiakról. Ez kíváncsivá tett, és új élményekkel kecsegtetett. Nem is csalódtam: tényleg minden olyan volt, amilyennek mondták, és szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk. Egy nappal a verseny előtt érkeztünk, a tudáspróba az Erkel Ferenc Gimnáziumban volt. Elsőként a tollbamondást írtuk meg, ami Apor Vilmosról, a boldoggá avatott vértanú püspökről szólt. Ezután következett a feladatlap, ami 6 feladatból állt, témája főként a tulajdonnevek helyesírása, a j-vel és ly-nal írott szavak és a magánhangzók időtartama volt. A tollbamondás nehézségén enyhített a feladatlap könnyedsége. Még aznap részt vettünk egy gyulai gimnazisták vezette városnézésen, amin megtekinthettük a város látnivalóit, majd egy kis ajándék- és emléktárgyvásárlás után a Százéves cukrászdában tettünk látogatást. Kísérő tanáraink sem unatkoztak ez idő alatt: a vendéglátók szakmai előadásokat szerveztek nekik. Este részt vettünk a „Bemutatkozik az Erkel” című előadáson, ahol a helyi tehetséges diákok csillogtatták meg tehetségüket versben, dalban, zenében és táncban.

Szerencsésnek mondhatom magam abból a szempontból, hogy nem vagyok izgulós típus: a verseny előtt és alatta sem, sőt az eredményhirdetésen sem izgultam. Helyettem megtette Éva néni. Amikor meghallottam, hogy kategóriámban 2. helyezést értem el, azt gondoltam: ez a gyümölcse annak a sok munkának és tanulásnak, amit végigvittünk több mint egy év alatt. Aztán amikor átvettem a díjat, és a helyemre mentem, az első gondolatom ez volt: innentől kezdve tenni fogok azért, hogy még jobb legyek. Remélem, hogy ezt a célomat is sikerül majd megvalósítanom középiskolás éveim alatt! Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített és támogatott, azoknak is, akik csak egy jó szóval is, de bíztattak a készülésem során!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában