Ősszel még fontosabb a láthatóság az utakon – itt a rendőrök tanácsa

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a közúti balesetek megelőzésére, aminek az őszi időszakban az egyik alapvető kérdése a látás és a láthatóság fontossága.

Nool.hu

Verebélyiné Illés Beáta, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtóreferense portálunkkal közölte: az őszi, téli hónapokban a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és a gépjárművezetőknek a kedvezőtlen időjáráson kívül a látás és a láthatóság megváltozására is fel kell készülniük.

láthatóság
A láthatóság ősszel is fontos
Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

– Ősszel és télen több tényező is korlátozza az optimális látási viszonyokat. Lényeges, hogy minden sofőr megfelelően felkészítse járművét és saját magát is a megváltozott körülményekre, amelyek más magatartást követelnek meg – tette hozzá, kiemelve: – A sofőrök indulás előtt minden esetben ellenőrizzék a gépjármű világítóberendezéseit, az akkumulátort, a hűtőfolyadékot, az ablakmosót és az ablaktörlő lapátokat! Nagyon fontos és időszerű a téli gumiabroncsok felszerelése, mert a csúszós útszakaszokon a nyárigumi nem megfelelő tapadása balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő.

A láthatóság a bicikliseknél is fontos

Verebélyiné Illés Beáta felhívta a figyelmet, hogy a hajnali és késő délutáni órákban gyalog és biciklivel közlekedőknek a saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatók legyenek az utakon. 

Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruhán, esetleg hátizsákon és természetesen a kerékpáron, aminek kötelező tartozékai a világítóberendezések, valamint a küllőprizmák is.

 A sajtóreferens ismertette: amennyiben lakott területen kívül, az út szélén gyalogol valaki, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, és ez az előírás a biciklisekre is vonatkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában