Bűncselekmények hada

Tegnap, 10:29

200 millió forintos kárt okoztak: börtön vár a nógrádi „gyógycipős” ügy vádlottjaira

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Nógrád Vármegyei Főügyészség gyógyászati segédeszközöket gyártó cégvezetők, ortopéd szakorvosok és társaik ügyében, akik az ortopéd cipők után járó társadalombiztosítási támogatást jogosulatlanul visszaigényelve, közel 200 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Nool.hu

A vád szerint az elkövetők 2021. január 7-e és 2022. szeptember 1-je között országszerte több idős- és szociális otthonban lakó ápoltnak, valamint magánszemélyeknek a személyes és egészségügyi adatait szerezték meg, majd az orvosszakmai szabályok megszegésével, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése és az érintett személyek tudta nélkül valótlan tartalmú vényeket állítottak ki, gyógyászati segédeszközöket felírva a „betegeknek” – közleményben tájékoztatta portálunkat a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Főként „gyógycipőket” gyártottak a csalók
Főként „gyógycipőket” gyártottak a csalók
Forrás: Police.hu

Mint írták: az így kiállított orvosi vények alapján a segédeszközöket gyártó cég legyártotta a társadalombiztosítási támogatással rendelkező ortopéd gyógycipők egy részét, esetenként azonban nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő segédeszközt készítettek, olykor pedig a terméket a vényen szereplő személy meg sem kapta.

A cég vezetőinek iránymutatása alapján a társaság alkalmazottja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) megigényelte a gyógyászati termékek után járó támogatási összegeket, amelyet részükre a NEAK ki is utalt.

Mint megtudtuk: az orvosok a valótlan tartalmú vények felírásáért a cégtől jutalékot, esetenként pedig nagyobb összegű készpénzt, nagy értékű mobiltelefonokat és szórakoztató elektronikai eszközöket is kaptak.

2300 ortopéd gyógycipőt írtak fel jogosulatlanul

A vádlottak tevékenységüket hierarchikus szervezetben, összehangoltan, konspiratív módon követték el. A bűnszervezet az 1664 személynek jogosulatlanul felírt 2300 ortopéd gyógycipő – amelyből 886 fő a jogszabálynak nem megfelelő ortopéd lábbelit, hanem egyszerű papucsot, 73 fő pedig semmit sem kapott – után több mint 192 millió támogatást vett fel a NEAK-tól, ekkora vagyoni hátrányt okozva az ország költségvetésének.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség a két érintett cég vezetőjével, a két szakorvossal, a három orvosasszisztenssel és az egyik cég menedzserével szemben költségvetési csalás, különleges adatra elkövetett személyes adattal való visszaélés, hamis magánokirat felhasználása, illetve vesztegetés és közfeladati helyzettel való visszaélés miatt emelt vádat. Vádiratában a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása mellett pénzbüntetés, közügyektől való eltiltás, az orvosok és az asszisztenseik vonatkozásában az egészségügyi foglalkozástól való eltiltás, a cégvezetőkkel szemben pedig a gazdasági társaság vezető tisztségétől való eltiltás alkalmazását, valamint vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.

Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában