Környezet

2024.10.13. 13:45

Büdösbogár a fő kártevő, Nógrád-szerte támadnak az invazív poloskafajok

Nyár közepén barnára száradtak a nógrádi tölgyesek lombjai: sokan a rendkívüli forróságnak tulajdonították a szokatlan jelenséget, pedig valószínűbb, hogy az amerikai eredetű rovar, a tüskés poloska kártevésének lehettünk tanúi. A többi invazív büdösbogár fajjal együtt felmérhetetlen károkat okoznak szerte a vármegyében!

Büdösbogár a fő kártevő, Nógrád-szerte támadnak az invazív poloskafajok

Fotó: MW illusztráció

A globalizációval érkező poloskafajok nem csak erdészeti kártevők, a kertekben is sok kellemetlenséget okoznak,  zöldség-gyümölcs nincs biztonságban tőlük. Ráadásul a büdösbogár – ami persze nem bogár, de rovar – télire igyekszik a lakásokba húzódni, amivel valóságos hisztériát vált ki a rovarfóbiások körében. Nem véletlenül: a szétnyomva szörnyű bűzt árasztó poloskák ellen elég csekély védekezési lehetőség kínálkozik, éjszaka gyakran ébredhetünk arra, hogy a szobában köröz, jól hallható szárnyzúgással.

Büdösbogár a fő kártevő, Nógrád-szerte támadnak az invazív poloskafajok
Paradicsomon pusztít, ráadásul a szaga is gyomorforgató: zöld poloska, közkeletű nevén büdösbogár
Fotó: MW illusztráció

A poloska pajzs alakú rovarfaj. Őshonos nálunk a bencepoloska, de már elszaporodott az amerikai zöld színű vándorpoloska és az ázsiai barnás márványospoloska. Ezek a rovarok szinte egész évben gondot okoznak – írja Zala vármegyei testvérportálunk, a Zaol.hu cikke. Hozzáteszik: a poloskainvázió a globalizáció átka.

A globalizáció egyik átka a büdösbogár

– A poloska veszedelmes, úgynevezett polifág kártevő, rengeteg gazdanövénye van, amin megél mondta el a portálnak Dénes Miklós agrármérnök. – Szúró-szívó szájszervvel rendelkezik, ezzel károsítja főként a vékony héjú gyümölcsöket: málnát, szedret, ribizlit, szőlőt, epret, emellett zöldségféléket: paprikát, paradicsomot és különösen a padlizsánt. Vannak olyan fajai, nevezetesen a tüskés poloska, mely a tölgyféléket pusztítja, most például miattuk olyan fakók a tölgyerdők. 

A poloskák a hőmérséklettől függően május végén már kikelnek, de több nemzedék is világot lát az évben, a nagyobb károkat. A cikk tanácsokat is ad a poloskák elleni védekezéshez. Korábban, tavaszi megjelenésük idején portálunkon is tettünk közzé cikket a büdösbogár kártételeiről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!