Vadászat

2024.07.25. 06:50

Nem is hinnéd, mi mindent tesznek a vadászok az erdők mélyén

Vannak, akik nincsenek túl jó véleménnyel a vadászokról, hiszen meggyőződésük, hogy az állatok lelövésén kívül semmi más feladatuk nincs. Ez azonban tévhit, ugyanis nagyon sok fontos teendőjük akad a természet őreinek, főleg a melegebb hónapokban. Hírportálunk utánajárt, hogy milyen kötelezettségeik akadnak a vadászoknak a nyár beköszöntével.

Sipos Nina Vivien

A köztudatban elterjedt tévhitekkel ellentétben a vadászok nyári feladatai összetett és sokrétű tevékenységeket foglalnak magukban. Célja a vadállomány megfelelő gondozása, a természetes élőhelyek fenntartása és a vadászat hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása. Ezen feladatok révén a vadászok hozzájárulnak a természetvédelemhez és az ökológiai egyensúly megőrzéséhez, miközben előkészítik a terepet az őszi vadászati szezonra. 

vadász
Nagyon sok fontos teendőjük akad a vadászoknak, főleg a melegebb hónapokban
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Bőven akad feladatuk a vadászoknak a nyár beköszöntével

– Legutoljára két évvel ezelőtt volt olyan borzasztó hőség, mint most, ez pedig ahogy minket, úgy a vadat is megviseli – fogalmazott Szabó László, a Nógrád Megyei Vadászszövetség elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára.

Kiemelte: a nagy szárazságban gyakran előfordul, hogy elapadnak a patakok és a kisebb folyók, emiatt pedig feltétlenül szükség van dagonyákra és itatókra, mert ezekből nem csupán a nagyobb állatok tudnak inni, hanem a kisebb rovarok, a madarak, illetve a többi élőlény is.

– A korábbi években az Országos Vadgazdálkodási Alapon belül lehetett pályázni mesterséges vaditatók és dagonyák kialakítására, amit a vadásztársadalom ki is használt, így ezek sok helyen létre is jöhettek

 – tájékoztatott Szabó László, majd így folytatta: – Ilyenkor nyáron az az egyik legfontosabb feladatuk a vadászoknak, hogy az itatókat hetente több alkalommal is friss, tiszta vízzel töltsék meg, ugyanis az áporodott, poshadt víztől az állatok is megbetegszenek, mint az ember.

Vadetetőkkel és vadföldekkel csökkentik a vadkárokat

Mind a téli, mind a nyári időszakban gondoskodniuk kell a vadászoknak a vadállomány megfelelő táplálékellátásáról. Bár a természetes táplálékforrások általában bőségesek, a kiegészítő szemes vagy lédús takarmányozás segíthet biztosítani, hogy a vadak optimális állapotban maradjanak. Ez különösen lényeges a fiatal egyedek növekedése és fejlődése szempontjából. Az élelem kihelyezése mellett a sózó helyek fenntartása is jelentős szerepet játszik az állatok ásványi anyag ellátásában.

– Az agancsépítés időszaka van most, amikor rengeteg táp és ásványi anyagra van szüksége az állatnak. A nyalósó amellett, hogy a betegségek ellen védi a vadat, pótolja a szükséges tápanyagokat is – magyarázta az OMVK Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára.

Hozzátette: vadetetőknek szintén fontos funkciója van ilyenkor, hiszen a mostani etetéssel a vadkárok mértékét tudják csökkenteni.

– Folyamatosan védekezünk a vadkárok ellen. Ahol más alternatív lehetőségünk nincsen, ott villanypásztor kerítést építünk ki és azzal tartjuk távol a vadat a mezőgazdasági földektől. Igyekszünk még vadföldeket létesíteni és elvonó etetéseket eszközölni, hogy minél inkább kevesebb kárt okozzon az állat a gazdáknak – fejtette ki.

A szeptemberi szarvasbőgésre is felkészülnek

A magaslesek karbantartása és cseréje jelentős feladatot ró a vadászatra jogosultakra. Ezen vadászati berendezések egyebek mellett elősegítik az eredményes vadászatot, így a vadkár csökkentésében is szerepet játszanak. A hivatásos vadászok fontos feladatai közé tartozik a lesek javítása és szükség esetén cseréje, melynek legfőbb időszaka a nyár, így a szeptemberi szarvasbőgésre már megfelelően felkészített vadászterülettel – gondosan karbantartott vadászati berendezésekkel, kitisztított nyiladékokkal, cserkelőutakkal – várják a vendégeket – számolt be róla a Nimród Vadászújság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!