Kreativitás

2 órája

Túrórudit enni rudikanállal? Simán!

A külföldieket kirázza a hideg tőle, nekünk, magyaroknak viszont hosszú-hosszú évtizedek óta hatalmas kedvenc a túrórudi. Egy nógrádi kreatívműhely különleges kanállal rukkolt elő, ami elképesztő csavart adhat a túrórudi-fogyasztásnak is.

Nool.hu

Egy Facebook-posztban figyeltünk fel a süthető gyurmával díszített, egyedi kézműves termékek alkotásával foglalkozó GyurMami Crafts egyik legújabb ötletére, a túrórudi formájú kanálra. „Ti hogy álltok azzal a bizonyos hungarikummal? Tudjátok, azzal a bizonyos pöttyössel? Nálunk nagyon népszerű, ehető formában és kanál formájában is” – írták és képeket is mutattak a kreatívműhely új alkotásairól. Mi is megmutatjuk.

túrórudi, kanál, kreatív
Már rudikanállal is ehetjük a túrórudit...
Forrás: GyurMami Crafts 

Hogyan készül a túrórudi?

Sokakban felmerülhet a kérdés: oké, hogy imádjuk, de egyáltalán hogyan készül a túrórudi? Nos, azt mindenki tudja, hogy a magyarok egyik legismertebb és legnépszerűbb édessége lényegében egy finom, kakaós bevonattal borított túrós desszert. A termék egyszerűsége és hagyományos ízei miatt generációk óta népszerű, és sokak számára egyfajta nosztalgikus élvezet is.

A Mindmegette.hu rengeteg információt kínál a desszerttel kapcsolatban, és a készítése legfőbb lépéseit is megismerhetjük. Az egyik legfontosabb alapanyag – ideális esetben – a friss tehéntúró, amelyet gondosan előkészítenek a ma működő számtalan gyártó valamelyik üzemében. A túrót összetörik, hogy egyenletesen sima legyen, majd különböző összetevőkkel, például cukorral és vaníliával ízesítik. Az édesített túrómasszát rudak formájára alakítják. Ennek a folyamatnak a célja, hogy a rudak egyforma méretűek és alakúak legyenek, megkönnyítve a későbbi bevonást. A formázott túrórudakat lehűtik, majd egy kakaós masszába mártják. Ez a bevonat adja meg a túrórudi jellegzetes csokoládés külsőjét. A klasszikus változat tejcsokoládéba van mártva, de léteznek étcsokoládés és ízesített változatok is. A csokoládébevonat megszilárdulása után a kész termékeket hűtik, majd csomagolják.

Pumpkin spice, trikolor és unikornisos túrórudi

Bár hagyományos magyar desszertről van szó, a túrórudi legismertebb gyártói mindig megpróbálnak valami trendi dologgal, valami gasztronómiai újdonsággal előrukkolni. A Mindmegette.hu tematikus oldaláról – és persze a boltok polcairól – megtudhatjuk, hogy az őszi életérzés és talán a közelgő halloween jegyében megjelent a limitált kiadású pumpkin spice, azaz fűszeres sütőtök ízesítésű túrórudi. Nyáron az olimpia apropójából ugyanez a gyártó egy különleges, piros-fehér-zöld Hajrá, Magyarok! trikolór túrórudit dobott piacra, de a kislányok legnagyobb örömére készült már unikornisos túrórudi is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!