Gasztro

2024.09.26. 17:19

Fekete majonéz házilag – így csináld!

Bár még odébb van a november, óriásit megy a közösségi médiában a halloweenre piacra dobott fekete majonéz. Ha neked már nem jutna, mutatjuk, hogyan készítheted el házilag a „rettenetes” szószt.

Nool.hu

Halloweenkor minden kicsit sötétebb, misztikusabb és persze extravagánsabb. Miért lenne ez másképp a konyhában? Úgy tűnik, hogy idén az egyik legújabb gasztroőrület, a fekete majonéz teszi igazán rémísztővé az ünnepi tányérokat. Bár az egyik ismert magyar gyártó már piacra is dobta a fekete szószt, és ezt a nógrádi üzletek polcain is láttuk már, talán mégis izgalmasabb, ha magunk készítjük el otthon. De vajon mivel érdemes megszínezni a klasszikus majonézt, hogy az ne csak fekete, hanem ízletes is legyen? Íme, néhány sötét tipp és titok…

fekete majonéz, recept, házilag
Nagyot megy a közösségi médiában a fekete majonéz. A sötét szósz házilag is elkészíthető. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Hogyan készíts fekete majonézt?

A fekete majonéz alapja elvileg ugyanaz, mint a hagyományos változaté: tojássárgája, citromlé, olaj és egy csipet só. Az igazi varázslatot – vagy szemfényvesztést – a színezőanyag jelenti, amelyből többféle lehetőség közül is választhatunk. Fontos, hogy a színezőanyag ne csak szép fekete árnyalatot adjon, hanem harmonizáljon az ízekkel is.

A tintahal tintája az egyik legjobb választás, ha különleges ízt és valóban fekete színt szeretnénk elérni. Ez ugyanis nemcsak sötét árnyalatot garantál, de enyhén sós, tengerre emlékeztető ízt is ad a majonéznek. Ez a választás azoknak ajánlott, akik szeretik a tenger gyümölcseinek jellegzetes ízvilágát.

Ha a tengeri ízek távol állnak tőlünk, jó választás lehet az aktív szénpor, melyet például drogériákban is beszerezhetünk. Az aktív szénpor nem csak színezőanyagként szolgál, hanem akár jótékony egészségügyi hatásai is lehetnek. Mélyfekete színt biztosít a majonéznek, miközben megköti a méreganyagokat a szervezetben, és segíti az emésztést. Fontos azonban megjegyezni, hogy túlzott fogyasztása esetén kellemetlen mellékhatások is jelentkezhetnek, például székrekedés vagy akár a vitaminok, gyógyszerek felszívódásának lassulása. Érdemes tehát mértékkel használni!

Ha a természetes megoldások helyett inkább gyors és egyszerű megoldást keresünk a fekete majonéz előállítására, akkor a fekete ételfesték tökéletes választás lehet. Ez könnyen beszerezhető, és azonnal elérhető vele a kívánt intenzív fekete árnyalat. Bár nem természetes színező, garantáltan látványos hatást nyújt, és minden ételt hátborzongatóvá változtat.

Majonéz készítése lépésről lépésre

Ha nem bolti majonézt akarunk feketére színezni, akkor magát a szószt is elkészíthetjük házilag. Ehhez a Mindmegette rengeteg majonézreceptet kínál, íme egy közülük! Keverjünk össze tojássárgáját egy evőkanál citromlével és egy csipet sóval. Ezt a keveréket habverővel dolgozzuk össze alaposan, hogy sima és krémes állagot kapjunk. Miután ez elkészült, kezdjük el cseppenként adagolni az olajat, miközben folyamatosan keverjük a szószt. Fontos, hogy lassan adagoljuk az olajat, így a majonéz nem válik szét, hanem selymes és sima marad.

Amikor a majonéz elérte a kívánt állagot, ideje hozzáadni a választott színezőanyagot. Legyen az tintahal tinta, aktív szénpor vagy fekete ételfesték, fokozatosan keverjük hozzá, és figyeljük, hogyan alakul ki a mélyfekete szín! Az aktív szénpor használatakor figyeljünk arra, hogy mértékkel adjuk a majonézhez; csak alkalmanként és kis mennyiségben használjuk az ételeinkben!

A végére pedig egy érdekesség! Gordon Ramsay így készíti házilag a majonézt alig két perc alatt:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!