2019.10.13. 08:23
Fontos a magyar sajtkultúra fejlesztése, a különlegességek bemutatása
A következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét szolgálják.
Budapest, 2018. augusztus 18. Sajtárus a Magyar ízek utcájában 2018. augusztus 18-án. A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Forrás: MTI
Fotó: Bruzák Noémi
A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása; „a magyar sajt közös ügyünk” – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján Budapesten.
Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen hozzátette: a kormány számára fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján beruházásaikhoz nyújtanak majd segítséget.
Elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják.
Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is – tette hozzá.
A megnyitót követően hirdették ki a pénteken rendezett sajtverseny eredményét, az elbírált sajtok készítői termékeik értékelése nyomán arany, ezüst vagy bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át.
Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke elmondta, a VII. Magyar Sajtmustrán sajtkészítők, többnyire mikro-, kis- és közepes vállalkozások képviseltetik magukat termékeikkel.