Bulvár-celeb

13 órája

Lőttek az ebédnek: hívatlan vendég alapíthat családot a kedvenc fűszerében

Ez az apró kártevő nem csak a dohánytermékekben üthet tanyát, hanem a pirospaprikánkra is szemet vethet.

MW

Az őrölt pirospaprika csábító családi fészekké lehet e kártevő számára

Forrás: Shutterstock

A szárított fűszerek, teák vagy müzlik valódi csemegék egyes élőlények, így a dohánybogár számára is. Ha egyszer már megjelent és elszaporodott, nagy károkat tud okozni a konyhában. Nagy kedvence a magyaros konyha népszerű alapanyaga, a fűszerpaprika vagy pirospaprika, amely szinte minden háztartásban megtalálható. 

Sokan üvegben vagy dobozban tárolják a paprikát és más fűszereket, de van, aki a boltban vett zacskót gumival vagy csipesszel visszazárva használja őket.

Lasioderma serricorne
Lasioderma serricorne, azaz dohánybogár
Fotó: Tomasz Klejdysz / Forrás: Getty Images

Ez utóbbi lezárási módok azonban veszélyt is rejthetnek magukban. Ha ugyanis nem légmentesen záródik a tasak, nem várt vendégek látogathatják meg a konyhánkat és a kamránkat. A muslica, a lisztmoly vagy a zsizsik közismert és rendkívül bosszantó kártevők: tönkreteszik a lisztet, a búzadarát, a rizst, a szezámmagot, a szálas teákat, a száraztésztákat vagy a fűszereket. 

Érdemes jól záródó üvegekben tárolni a fűszereinket
Forrás:  Shutterstock

Nem csak a dohányért van oda

Kevésbé közismert, ám annál zavaróbb invazív kártevő a dohánybogár is, ami a népszerű fűszerből, a pirospaprikából is képes magának lakóhelyet varázsolni.

Gyuris Rita, az interneten ismert növényorvos már számtalan rovar- és bogárfajt megismertetett az emberekkel. Megmutatta, hogy a régóta a polcon tárolt filteres teában is lehetnek atkák, és nemrég a saját konyhájával illusztrálta, hogy a pirospaprikában is megjelenhetnek élősködők. 

A dohánybogár elsősorban dohánytermékekben jelenhet meg, de befészkelheti magát egyéb szárított növényi alapanyagokba, például fűszerekbe és teákba.

Ha már beköltözött

A dohánybogár jelenlétére utalhat, ha a fűszerek összecsomósodnak. A szárított pirospaprika akár a párától is összeállhat, csomósodhat, de ebben az esetben a gubicsokat kézzel szét lehet nyomkodni és szétporladnak. Ha azonban a kis göböket nem tudjuk kézzel szétnyomni, hanem egyben maradnak, akkor dohánybogárral lehet dolgunk. A fűszerek ugyanis összeállnak, összetapadnak a lárvák hatására.

Mit tehetünk ellene?

A dohánybogár elleni védekezés nem egyszerű. Rita szerint, ha elszaporodtak a bogarak, akkor az egyetlen megoldás a hatalmas és alapos nagytakarítás, amelynek során ki kell dobni a fertőzött fűszereket, élelmiszereket. Ha sikerült megszabadulni a dohánybogaraktól, akkor a megelőzés a legfontosabb: a nem használt, vagy nagy mennyiségű fűszereket érdemes lehet lefagyasztani vagy nagyon jól záródó tárolóba tölteni – írja cikkében a Mindmegette.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!