Segítség

2024.01.24. 14:18

Vérüket adták a diákok a salgótarjáni intézményben, az iskola védőnője is példát mutatott

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola falai között nyújthatták karjukat véradásra azok az oktatók és diákok, akik bajba jutott embertársaikon kívántak segíteni.

Veres Edina

Segítettek rászoruló embertársaikon a donorok

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Véradásra várták a donorokat a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezetének tagjai a napokban a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában. Tóthné Simon Andrea, a szervezet munkatársa portálunk érdeklődésére elárulta, hogy ez alkalommal a tanulók és az oktatók közül összesen tízen vállalták a tűszúrást a salgótarjáni szakképző intézményben. Hozzátette: a jelentkezők létszáma ugyan nem volt igazán kiemelkedő, de ennek mivolta több okra is visszavezethető.

– Egyfelől január és február hónapokban nagyon gyakoriak a megbetegedések, különösen a felső légúti fertőzések. Másfelől pedig a karácsony előtti időszakban rendszerint nagyon sokan jelentkeznek donornak, így azonban az év elejére meghirdetett időpontokig nem telik le a két véradás között előírt legalább 56 nap. A Keriben is volt több olyan oktató, akiknek még várniuk kell, mielőtt újra karjukat nyújthatnák azért, hogy önzetlenül segíthessenek másokon – húzta alá Tóthné Simon Andrea, aki azt is elárulta, hogy az iskolában mindennek ellenére első véradókat is köszönthettek, így például a szakképző intézmény új védőnőjét is. Mint fogalmazott, a fent felsoroltak fényében lényegében nem lehet okuk panaszra a jelentkezők számát illetően.

A Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezetének munkatársa emellett azt is kiemelte, hogy január 25-én a hónap utolsó csütörtökén esedékes, hagyományos délutáni véradásra várják a segítő szándékú donorokat a Salgótarjáni Területi Vérellátó Központban 13 és 17 óra között. Ezt követően pedig a hét utolsó munkanapján ismét egy középiskolában, az NVSzC Stromfeld Aurél Technikumban jelentkezhetnek véradásra a donorok 9 órától délig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!