Összetartozás

2018.08.03. 20:00

Megható családi találkozó: összegyűltek a 9 bárnai testvér leszármazottai

Nem mindennapi unokatestvér-találkozó zajlott a napokban Kazáron.

Papp Bianka

Egy képen a család apraja-nagyja, Fotó: Nagy Richárd

Népes család gyűlt össze a kazári kulcsosházban a napokban. Nem is volt véletlen, hogy mi is odalátogattunk, hiszen nem mindennapi, hogy egy ilyen nagy család szinte minden tagja összegyűlik, hogy szeretetben töltsenek néhány napot együtt. Bár az idő egy kicsit szomorkásan alakult, de a Kortis család kedvét ez sem szegte, jókedvvel fogadtak. Első ránézésre olyan harminc embert számoltam, de a családtagok – és a róluk készült csoportkép – elárulták, hogy kicsivel több mint negyvenen jelentek meg. Az első kérdés, amely felmerült az volt, hogy hogyan sikerült ezt összehozni?

A Kortis család gyökerei

Az édesapa, Kortis Emil és családja Bárnában telepedett le, innen indul a történet. Első feleségétől Rozáliától, öt gyermek született, név szerint: János, Ilona, Emil, Julianna, Borbála. Majd második nejétől négy, ők pedig: József, István, Anna és végül Zoltán. Később a gyerekek szétszéledtek, de mindig tartották a kapcsolatot egymással. Érdekesség, hogy az idei találkozón különleges ajándékkal lepték meg a hozzátartozókat, ugyanis találtak egy régi képet a bárnai családi fészekről, amelyet egy emlékplakettre nyomva, megkapott a család összes tagja, emlékeztetvén őket arra, honnan is indult el útjuk.

– Tavaly merült fel a gondolat, hogy össze kellene hozni a családot. Akkor a Fejér megyei Soponyára utaztunk mindannyian, hogy együtt töltsük a hétvégét – kezdte Oravecz Vincéné (Annus néni). Megkerestük az össze családtagot, címeket, telefonszámokat és végül körülbelül ötvenen gyűltünk össze. Nálunk mindig fontos volt, hogy ápoljuk a rokoni kapcsolatokat és szeretnénk ezt átadni a következő nemzedéknek is – mondta mosolygva, majd azt is hozzátette, hogy vannak olyanok, akik a tavalyi első találkozón ismerték meg egymást, pedig unokatestvérek.

Nem csak magyar, de külföldi rokonok is érkeztek a nógrád megyei faluba, érkeztek rokonok Csehországból és Szlovákiából is, amely azért érdekes, mert már nem is beszélnek magyarul.

 

– Megpróbáljuk kézzel-lábbal megértetni velük magunkat és persze van a családban, aki le tudja fordítani a mondanivalónkat, így nincs ezzel probléma – mesélte Annus néni.

Egy képen a család apraja-nagyja, Fotó: Nagy Richárd

Annus néni volt a találkozó legidősebb tagja, míg a legfiatalabb mindössze négy éves. Az idei évben Kazáron szervezték a találkozót, ugyanis kiderült, hogy minden évben sorsot húznak, így döntik el ki legyen a következő szervező. Hogy mi is történik, ha egy ekkora család összejön?

A Kortis család tagjai érdekes vállalkozásba fogtak, ugyanis elkezdték kutatni családfájukat. Eddig 1899-ig visszamenőleg ismerik történelmüket.

 

– A családfát tavaly kezdtük el rajzolni, azóta persze változott, hiszen mindig eszünkbe jut valaki, akivel ki kell egészíteni, de nagyon jó érzés hogy közösen, az emlékeket felidézve már ilyen messzire jutottunk vele – mondták a családtagok, akik azt is hozzátették, hogy nem csak családfát, de egy emlékkönyvet is összeállítanak közösen, amelyhez mindenki hozzátesz egy, a családdal kapcsolatos történetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!