Orosz–ukrán háború

2024.08.17. 06:49

Roszatom: folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet

906. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy fegyveres katona áll egy halom használt lövedék mögött

Forrás: AFP

Fotó: OLEKSANDR KLYMENKO

Ismét egy hadköteles férfi holttestét találták meg a Tiszában

„Újabb emberi holttestre bukkantak a Tiszában a Romániával közös határon. A vízbefúltról az ukrán kollégáktól jött értesítés, a sodrás a holttestet az ukrán part felé vitte” – közölte az ukrán határőrség szombaton, hozzátéve, hogy a holttestet a vízből emelték ki.

„A halott egy középkorú férfi volt. Nem találtak nála iratokat, most igyekeznek megállapítani a személyazonosságát” – közölte a hatóság.

Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, hadköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét. Ennek ellenére sokan próbálkoznak átjutni a zöldhatáron, mindenekelőtt a környező európai uniós tagországokba.

A kijevi vezetés az utóbbi időben egy sor intézkedést is hozott, így például megtiltotta turistáknak a határ menti kárpátaljai térség látogatását, megerősítette a határőrök járőrözését a régióban és július elejével szögesdrót akadályt létesítettek a Tisza ukrajnai partvonala mentén.

Roszatom: folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet

Folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet – jelentette ki szombaton Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának szombati telefonbeszélgetésükben.

Fire breaks out in Zaporizhzhia nuclear power plant
Felvétel egy tűzesetről, amely augusztus 11-én történt a zaporizzsjai erőmű területén
Fotó: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Erről a Roaszatom sajtószolgálata számolt be, hozzátéve, hogy Lihacsov meghívta Grossit a kurszki atomerőműbe és Kurcsatov városba, hogy saját szemével lássa az ottani körülményeket.

Oroszország a nap folyamán azzal vádolta meg a Kurszki területre behatoló ukrán csapatokat, hogy támadást terveznek a kurszki atomerőmű ellen, majd Moszkvát akarják felelőssé tenni érte. Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő ezt az állítást „őrült” propagandának nevezve tagadta az X-en.

Az orosz védelmi minisztérium, amelyet az Interfax hírügynökség idézett, viszont hangsúlyozta, hogy kemény választ fognak adni, ha bármilyen támadás éri a nukleáris létesítményt.

A zaporizzsjai atomerőmű orosz vezetése szombaton azt állította, hogy egy ukrán drón robbanószerkezetet dobott a nap folyamán az erőmű melletti egyik útra, ahol éppen a létesítmény személyzete haladt.

Orosz közlés szerint „az ukrán támadás közvetlen veszélyt jelentett a személyzet és az erőmű biztonságára nézve”. Arról nem szóltak, hogy megsérült-e bárki.

A zaporizzsjai atomerőmű, amely a legnagyobb Európában, orosz ellenőrzés alá került röviddel a 2022 februárjában indított orosz invázió kezdete után. Oroszország és Ukrajna azóta többször vádolta egymást azzal, hogy a másik fél megpróbálja szabotálni a létesítmény működését.

Az orosz külügy szerint Ukrajna nyugati rakétákkal rombolt le egy hidat a Kurszki területen

Az orosz külügyminisztérium állítása szerint Ukrajna nyugati rakétákat, valószínűleg amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőket használt a Szejm folyón átívelő híd megsemmisítésére a dél-oroszországi Kurszki területen, aminek a következtében civilek evakuálásában segédkező önkéntesek vesztették életüket.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegram üzenetküldőn azt közölte, hogy 

először találták el Kurszk régiót nyugati gyártmányú rakétavetőkkel, valószínűleg amerikai HIMARS-okkal. Teljesen megsemmisült Gluskovó település mellet a Szejm folyón átívelő híd és olyan önkéntesek haltak meg, akik segítettek a civil lakosság evakuálásában.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka pénteken arról számolt be, hogy az ukrán erők 11 nappal azután, hogy orosz területre léptek, 1-3 kilométer mélységben nyomultak előre Kurszk régió egyes területein. Ukrán állítás szerint augusztus 6. óta 82 település került ellenőrzésük alá a régióban 1150 négyzetkilométernyi területen.

Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő kedden azt mondta: Ukrajna nem érdekelt abban, hogy Oroszország Kurszki régiójában területet foglaljon el, pusztán saját állampolgárainak életét védi, mivel az ott elindított hadművelettel akadályozza újabb orosz egységek átcsoportosítását a donyecki régióba, és nehezíti az Ukrajnában harcoló orosz erők fegyver-, lőszer- és üzemanyag-utánpótlását.

Többen megtámadtak egy határőrt Kárpátalján, a fegyverét is elvették

Augusztus 16-án férfiak egy csoportja megtámadott egy határőrt Kárpátalján, és elvették a fegyverét. Az elkövetőket őrizetbe vették – mondta el a Liga.net-nek a állami határszolgálat képviselője, Andrij Demcsenko. Elmondása szerint három ukrán állampolgárt próbáltak megállítani, miközben illegálisan próbálták átlépni a romániai határt.

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat határőrei

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat határőrei

Az egyik férfit, egy kárpátaljai lakost hamarosan feltartóztatták a közelben tartózkodó ukrán határőrök, amikor megpróbálta leküzdeni a műszaki akadályokat, hogy átlépje a határt. A román rendőrség később arról számolt be, hogy a határ közelében őrizetbe vettek egy ukrán állampolgárt, akinél később megtalálták a fegyvert is, amit az ukrán határőrtől vettek el – tudta meg a Magyar Nemzet.

A német politikus nagyon kiakadt az ukránokra

Sahra Wagenknecht a kormány koalíciót vádolta meg azzal, hogy visszatart információkat az Északi Áramlat elleni merénylet kapcsán – adta hírül a Magyar Nemzet.

Németországnak be kellene fejeznie a fegyverszállításokat Ukrajnának, ha bebizonyosodik Kijev részt vett az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek aláaknázásában

– jelentette ki Sarah Wagenknecht az új német baloldali párt, a BSW vezetője. Felháborító, hogy a szövetségi kormány nem tesz semmit az ügy tisztázásáért, sőt információkat tart vissza. 

Szívszorító videón, ahogy ukrán drón végez ukrán civilekkel

A közösségi oldalakon terjedt el egy videó, amelyen az látható, hogy ukrán civilek egy porig rombolt épületnél próbálnak segítséget kérni. 

A bejegyzések szerint az állítólag ukrán civilek beszorultak a két szembenálló csapat közé, onnan próbáltak segítséget kérni úgy, hogy feliratokat készítettek, amelyek a levegőből is láthatóak. Állítólag az oroszok egy drón segítségével próbáltak segíteni, ellátmányt dobtak le nekik és egy üzenetet, hogy kövessék a drónt, biztonságos helyre vezeti őket – írja a Magyar Nemzet

Amikor azonban a két civil és a kutyájuk elindultak a drón után, egy ukrán drón csapott le rájuk.

Több mint húszezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 8112-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 12 006-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában