Harmadik arany

2 órája

Ötvenhat éve győzött a magyar válogatott a mexikóvárosi olimpián (videó)

Básti István és Szalay Miklós, a Salgótarjáni BTC játékosai 1968. október 26-án óriási örömnek voltak részesei. Éppen ötvenhat évvel ezelőtt a magyar válogatott ugyanis megnyerte a mexikóvárosi olimpia futballtornáját. A csapatnak a két salgótarjáni sportoló is tagja volt.

Nool.hu

Magyarország 1968. október 26-án nyerte meg hazánk labdarúgásának harmadik olimpiai döntőjét. Magyarország 1968-ban nem kellett selejteznie és címvédőként érkezett a mexikóvárosi olimpiára. Az október 13. és október 26. között zajló labdarúgótornán a mieink a C-csoportba kerültek Ghána, Izrael és Salvador társaságában. Az olimpia előtt a csapat egyik legjobbja, Varga Zoltán elhagyta Mexikót, és a magyar válogatottat – írta portálunkhoz eljuttatott közleményében a Puskás Intézet.

mexikóvárosi olimpia
Básti István és Szalay Miklós is a magyar válogatott erősítette a mexikóvárosi olimpia futballtornáján
Forrás: Nool Archív

A mexikóvárosi olimpia és a harmadik magyar arany

Hozzátették, hogy a Magyarország a mexikóvárosi döntőben fölényesen 4–1-re verte Bulgáriát.  A mérkőzés magyar hősei a duplázó Dunai Antal (borítóképünkön) és Menczel Iván volt, aki előbb egyenlített, majd kiosztott két gólpasszt. A fináléban kemény, sokszor durvaságig fajuló szabálytalanságok történtek, ezért a játékvezető három bolgár játékost és a negyedik magyar gól szerzőt, Juhász István kiállította. 

A sikerrel hazánk harmadszorra, s máig utoljára lett olimpiai bajnok férfi labdarúgásban. A csapatnak két salgótarjáni tagja is volt: Básti István és Szalay Miklós, a Salgótarjáni BTC játékosai. 

Bulgária mögött Japán volt a bronzérmes, a negyedik helyen a házigazda Mexikó zárt. A gólkirály 7 találattal a japán Kunishige Kamamoto lett, a második helyen Dunai Antal végzett 6 góllal.

Magyarország olimpiai bajnok válogatottjának a kerete

Kapusok: Bicskei Bertalan (Bp. Honvéd), Fatér Károly (Csepel), Szarka Zoltán (Szombathelyi Haladás). Mezőnyjátékosok: Básti István (Salgótarjáni BTC), Dunai Antal (Újpesti Dózsa), Dunai Lajos (MTK), Fazekas László (Újpesti Dózsa), Juhász István (Ferencvárosi TC), Keglovich László (Győri Vasas ETO), Kocsis Lajos (Bp. Honvéd), Menczel Iván (Vasas), Nagy László (Újpesti Dózsa), Noskó Ernő (Újpesti Dózsa), Novák Dezső (Ferencvárosi TC), Páncsics Miklós (Ferencvárosi TC), Sárközi István (MTK), Szalay Miklós (Salgótarjáni BTC), Szűcs Lajos (Ferencvárosi TC), Varga Zoltán (Ferencvárosi TC). Edző: Lakat Károly.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában