Tájfutás

2024.08.21. 17:45

Tarjáni futólánnyal a soraiban remekelt a magyar váltó

A Tabáni Spartacus által rendezett tájfutó Európa-bajnokság utolsó versenyszáma a váltó volt.

Nool.hu

A háromfős nemzeti csapatok váltóversenye ezúttal a várgesztesi villapark mellett terepen 35 fokos hőségben vette kezdetét. Az Eb-értékelésbe beszámító elsőszámú magyar csapatban a salgótarjáni gyökerekkel rendelkező fővárosi Bakó Áron kezdett, míg a Dornyay SE tájfutója, Gösswein Csaba a C-csapat zárófutója volt.

Mag Viktória, váltó
A hatodik helyezett váltó
Forrás: MTFSZ

Ebben a csapatváltó küzdelemben, mint az egyéni versenyeken is, az északi nemzetek mellett, Svájc játszotta a főszerepet. Férfiaknál a magyar csapat második futója, Csoboth Márton, de legfőképpen az egyéni versenyek után itt is kiugró teljesítményt nyújtó szegedi Jónás Ferenc futásának köszönhetően Magyarország első csapata a kilencedik helyen végzett.

Erősítette a magyar váltót a tarjáni futólány

Nőknél Czakó Boglárka kezdett. A fiatal tájfutó lépést tartva az élmezőnnyel az előkelő tizedik időeredményt elérve tudta váltani Mag Viktóriát. A Dornyay SE élversenyzője hatalmas iramban kezdett. Már az első ellenőrzőpontra irányuló hegymenetben sorban előzte meg ellenfeleit, és a kiváló negyedik helyre hozta fel a magyar váltót. Ekkor hatalmas küzdelem vette kezdetét az élen álló svájci, norvég, svéd és a magyar futó között. Mag Viktória ismét javított helyzetén, ezúttal már a harmadik helyre lépett előre, sőt, egy további jó útvonalválasztást követően a világbajnokokkal megspékelt futamban nem kis meglepetésre az élre állt. A továbbiakban még néhány átmenetben szorosan nyakában a svájci és norvég ellenfelével szemben a dobogós helyen tudta tartani a magyar csapatot. 

A táv utolsó körének alig egy kilométeres szakaszán Mag Viktória egy keresztbeverés során újfent az első helyen közeledett a 14. farsta elhelyezésű ellenőrzőponthoz. I

tt a tarjáni futólány kisebb tájékozódási hibát vétett, melyet vetélytársai könyörtelenül kihasználtak, megelőzték őt. Ennek ellenére váltáskor hat helyet előre lépve, a negyedik helyen még mindig az éremesélyes csapatok között tartotta hazánk trióját. 

A zárófutó Máramarosi Rita a táv elején egy rövid ideig feljött a dobogót érő harmadik helyre, de 7-8. pont átmenetében egy biztosnak látszó völgyben futó útvonalat választott, miközben ellenfelei egy meredek hegyoldalban haladva vele szemben jelentősebb előnyre tettek szert. Nem sokkal ezt követően már a svédek is visszazártak az éremesélyesek közé. Az utolsó szakaszt viszont ismét jól teljesítette Máramarosi Rita. Ráfutott finn és francia ellenfelére, majd a zárószakasz célegyenese előtt számára akár még a negyedik helyezés is elérhetővé vált.

Sajnálatosan csakúgy, mint nemrégiben a Skóciában lebonyolított sprinttávú egyéni világbajnokságon, az utolsó métereken itt sem tudtunk lépést tartani ellenfeleinkkel szemben. 

Ennek ellenére a Czakó Boglárka-Mag Viktória-Máramarosa Rita csapatunk a kiváló hatodik helyen ért célba. 

Az Eb-k történetében eddigi legjobb helyezésünket (6.) az első, 1962-ben Norvégiában lebonyolított kontinensbajnokságon, akkor még egy 4 fős magyar férficsapatunk érte el. Ezt a helyezést sikerült most megismételnie női triónknak.

Felnőtt Eb csapatváltó.

Nők (35 csapat): 1. Svájc (Ines Berger pályahelyezés 6., Natalia Gemperle 1., Simona Aebersold 1.) 1;46:23 óra. 2. Norvégia 1;46:44. 3. Svédország 1;49:09 ... 6. Magyarország (Czakó Boglárka 36:28 perc 10., Mag Viktória 36:55 perc 6., Máramarosi Rita 37:36, 6.) 1;51 óra. Mag Fruzsina (Dornyay SE) egy vegyescsapat zárófutójaként saját versenytávját a 24. helyen teljesítette.

Férfiak (54 csapat): 1. Norvégia (Eskil Kinneberg 3., Eirik Langedal Breivik 1., Kasper Harlem Fosser 1.) 1;46:28 perc. 2. Svédország 1;48:37. 3. Svájc 1;49:17 ... 9. Magyarország (Bakó Áron 27., Bujdosó Zoltán 16., Jónás Ferenc 7.) 1;55:26. A Dornyay SE már szenior korú válogatott versenyzője, Gösswein Csaba hazánk 3. számú csapatváltójában a 32. helyen érkezett célba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában