Erdő

2024.06.30. 09:24

Folytatódik a beteg, elszáradt lucfenyők kitermelése a Nyírjes területén

Tovább folytatódik a fenyők pusztulása a Nyírjesi Parkedőben Balassagyarmaton. A kár felszámolása miatt fakitermelési munkálatok kezdődtek a napokban, korlátozzák a területen az áthaladást.

Lukács Zsófia

 –Az utóbbi években számos fenyvesünk egészségi problémákkal küszködik. A globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt sajnos a fenyők visszaszorulnak természetes elterjedési területükre, az északi erdőkbe és a hegyvidékek 1000 méter tengerszint feletti magasságába. A tűlevelűek a nedves és hűvös éghajlatot kedvelik, és nehezen viselik a hómentes, enyhe teleket és a nyári hőhullámokat. Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az olyan szélsőséges és aszályos időszakok, amelyek tömeges pusztuláshoz vezettek. A fenyők jobban megsínylik a szárazságot, mint a lombos fafajok, mivel kevésbé hatékonyan tudják testükben tárolni a vizet.
Egy egészséges fenyő jól védekezik a szúbogár ellen. A gyanta elpusztítja a bogarakat és lárváikat. Azonban a legyengült fák nem tudnak elegendő gyantát termelni a bogarak elleni küzdelemhez, melyek így felszaporodnak, végül a fenyves kipusztul. Ez a folyamat sajnos tovább folytatódott a közkedvelt Balassagyarmat-Nyírjesi parkerdőben található 4-B,C,D erdőrészleteiben is – ismertette az Ipoly Erdő Zrt..
Kiemelték, hogy a területen most a kár felszámolása miatt fakitermelési munkálatok kezdődtek. A fakitermelő gépek körülbelül egy hét alatt végeznek a munkálatokkal, de a károsodott terület teljes tisztítása ennél több időt fog igénybe venni. A gépi munkálatok miatt a területen a természetjárók, kerékpárosok áthaladását ebben az időszakban korlátozzák, kérik a lakosság, illetve a kirándulók megértését, türelmét.

 Őshonos, a klímaváltozásnak ellenálló fákat telepítenek

 – Bár a természetes ökoszisztéma felbomlott ezekben erdőrészletekben, ahol egy élet véget ér, ott új kezdődik. A szél, a szajkó vagy az erdész új életet hoz magok formájában. Az először utat törő fák, mint a nyír, juhar és kőris meghódítják a területeket, és néhány év alatt fiatal erdőt alkotnak, köztük tölgyfákkal, amelyek hosszú életkorukkal később uralják az erdőt. Egyensúlyi folyamat indul meg, és helyreáll a természetes rend. Erdészekként az a feladatunk, hogy aktívan elősegítsük ezt a folyamatot minden lehetséges eszközzel. Az elhalt és beteg faállományt el kell távolítani, a koronákkal együtt, hogy hátráltassuk a szúbogár terjedését. Ezek a munkálatok a napokban megkezdődnek. Továbbá a természetes úton megjelent facsemetéket még ez év őszén kiegészítjük csemetekertekben nevelt szaporítóanyaggal vagy makkal a megfelelő tőszám mértékéig.

Míg újra árnyat adó erdő magasodik majd a turistaút fölé, addig sok idő eltelik. Minél előbb el kell kezdenünk az őshonos, vegyes, klímaváltozásnak ellenálló fácskák telepítését a Nyírjesi Parkerdőben– hangsúlyozta közleményében az Ipoly Erdő Zrt.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!