évforduló

2021.04.23. 13:50

Százhúsz éve alakult meg Salgótarján olimpikonokat is kinevelő egyesülete

Címkék#SSE

Salgótarjánban és az országban egy klub Sese néven vált ismertté a sportszerető közönség előtt. A salgótarjáni acélgyári Tiszti Kaszinóban 1896 júliusában megalakult a Vívó és Torna Egylet, melyből nem sokkal később kivált a Football Társaság. Ebből a szervezetből alakult meg 1901. április 23-án a Salgótarjáni Sport Egyesület (SSE). Az egyesület színe kék-fehér lett.

Balogh Tibor

A Salgótarjáni Sport Egyesület 1938. 08. 21-én mutatkozott be az élvonalban hazai pályán a Hungária FC ellen. A vendégek 3:2-re nyertek. Az SSE csapata (balról): Barabás, Márkus, Horváth, Misecska, Vics, Komenda, v. Majoros, Hercsik, Sümegi, Manyasz, Kovács

Az MLSZ-el egy időben alakult klub a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. salgótarjáni acélgyárának gondozásával és segítségével működött. Az alapító Wabrosch Béla, a gyár akkori főmérnöke huszonöt évig volt az egyesület elnöke.

A SSE kezdetben csak a focival foglalkozott, ám a klub a későbbiekben több sportággal is gazdagította a tarjáni testedzést. Az első pályát a gyárba vezető út és az iparvasút közötti részen, a római katolikus templom mellett, a jelenlegi Illyés Gyuláné iskola akkor még hűlt helyén építették. Ezt 1922-ben bontották le, az egyemeletes házak építésekor. A focihoz labda is kellett. A legenda szerint az első játékszert Wabrosch Béla hozta egyenesen Angliából. Mások szerint viszont a főmérnök úr Pestről, a BTC hathatós támogatásával hozta a játékszert.

Wabrosch Béla alapító, aki huszonöt évig volt az egyesület elnöke

A helyi lap 1902. augusztus 24-i számában a tudósító arról ír, hogy „folyó hó 17-én tartották meg a salgótarjáni labdarúgók az első háziversenyüket”. A kékek és a fehérek „a lehető legkevesebb érdeklődés előtt” csaptak össze.

A fehérek 4:0 arányban legyőzték a kékeket.

Az acélgyáriak ebben az időszakban még sem országos, sem vidéki – kerületi – bajnokságban nem vettek részt. Ugyan sorra játszották hírverő mérkőzéseiket, de csak 1919 őszétől vettek először részt bajnokságban, az Északi Kerület I. osztályának hatvani alosztályban. Az 1920-as évek elején megkezdődött a nagy városi rivalizálás az SSE és SBTC között. A két tarjáni gárda először az 1920/1921-es idényben szerepelt együtt a hatvani alosztályban.

Az 1921 és 1923-as évek lakótelepi építkezései (egyharmad) részben elfoglalták az öreg fasori SSE-pálya területét. A Rima vezetése a Dolinkában gyönyörű fekvésű sporttelepet varázsolt. Az új létesítményt 1924. július 27-én adták át a sportolóknak. Az ünnepélyes avatáson a BTC fiai, az első magyar bajnokcsapat utódai mérték össze tudásukat a SSE legénységével. A pályaavatón az akkoriban az első liga középcsapataként vitézkedő BTC nyert 2:1-re.

Az SSE 1930/1931-ben az Észak bajnoka lett, de ekkor még nem sikerült a feljutás. Időközben olyan játékosok játszottak, mint id. Schott Vilmos, Csala Andor, Vics Antal, Rigó Ferenc, Márkus József, Novoszeleczky Elemér, Paskó János, Viroszták Lajos, de sorolhatnánk tovább. A harmincas évek derekán a kék-fehérek játékos-edzője Kautzky József volt, aki korábban Orth Györggyel együtt szerepelt a magyar válogatottban. 1936-ban bemutatkozott a SSE kapujában a 21 éves Tóth György, aki Szegedről érkezett. A kapust ma is minden idők legjobb újpesti „portásának” tartják.

Aztán az 1937/1938-as bajnoki évadban ismét Észak bajnoka lett az együttes, melyet követően az osztályozón ezúttal kivívták az NB I.-be jutást. A Nemzeti Bajnokság első vonalában az első mérkőzésen, 1938. augusztus 21-én a nagynevű Hungária FC ellen hazai pályán 3:2-re kapott ki az acélgyári gárda.

A Salgótarjáni Sport Egyesület 1938. 08. 21-én mutatkozott be az élvonalban hazai pályán a Hungária FC ellen. A vendégek 3:2-re nyertek. Az SSE csapata (balról): Barabás, Márkus, Horváth, Misecska, Vics, Komenda, v. Majoros, Hercsik, Sümegi, Manyasz, Kovács

A sporttörténelmi jelentőségű mérkőzésen Ujvári játékvezetésével az alábbi két csapat játszott. SSE: Barabás – Sümegi, Vics – Manyasz, Hercsik, Misecska – Kovács, Horváth, Márkus, Komenda, vitéz Majoros. Hungária: Szabó A. – Kis, Bíró – Turán, Turay, Dudás – Titkos, Müller, Kardos, Kisutzky, Vermes.

Az első vonalban a megszerzett nyolc pontjával a 14., vagyis az utolsó helyen végzett az SSE, de a sporttörténelmi eredményüket senki sem veheti el.

Az újabb kiváló teljesítményt az 1946/1947-es bajnokságban érte el a gárda, amikor is az NB II. Középcsoportjában (másodosztály) szerepeltek. A feljutás az SBTC-nek sikerült, a második helyen az Erzsébeti MTK végzett, míg az SSE a dobogó harmadik fokán zárt. A bajnokságban az SBTC–SSE helyi rangadó 1946. december 8-án 3:3-as állásnál botrány miatt félbeszakadt, a pályán elért eredmény lett igazolva. Aztán 1947. május 25-én a Dolinkában az SSE 3:1-re nyert a Stécé ellen. (Ezt a városi derbit azután mindkét táborban évtizedekig emlegették, hiszen a két ősi rivális legközelebb az NB III. Mátra csoportjában, 1988. augusztus 20-án találkozott újra bajnoki mérkőzésen, amikor az SBTC hazai környezetben 2–0-ra nyert. – szerk.)

Ezt követően a csapat SSE, Salgótarjáni Vasas (1949/1956, színe: piros-kék), majd ismét SSE (1957/1958, színe: kék-fehér) néven szerepelt másodosztályban. Közben a füvesített és felújított acélgyári stadiont 1954-ben – négy év után – vették újra birtokukba a sportolók. A Sese olyan játékosegyéniséget adott a magyar futballnak, mint Szojka Ferenc, aki később az SBTC színeiben 28-szoros válogatott lett. Továbbá itt kezdte a pályafutását Bencsok Vilmos, Szabó Albin és Elemér, Kleibán Antal, Oláh Géza, Bodon Tibor, Krajcsi József és így tovább.

A kék-fehér egyesület 1959-től Salgótarjáni Kohász Sport Egyesület néven működött tovább. Három évadot (1959/1962) az NB III.-ban szerepeltek, majd ismét visszaverekedték magukat a másodosztályba, ahonnan egy évad után, 1963 nyarán végleg búcsúztak. Újabb nagy lehetősége a feljutásra 1968-ban volt a csapatnak, amikor is Kovács Ernő irányításával az NB II. Középcsoportjában (harmadosztály) a Székesfehérvári MÁV Előre mögött három ponttal lemaradva, a második helyen végeztek.

Ebben az időszakban olyan játékosok rúgták itt a labdát, mint például Antal Lajos, Marcsok János, Földi Attila, Tóth Ernő, de sorolhatnánk tovább a neveket.

Az SKSE is tagja volt annak a hét salgótarjáni városi sportegyesületnek, melyek összevonása után létrehozták az 1977 decemberétől 1984-ig működő Salgótarjáni Torna Clubot (STC, színe: piros-fekete). A folytonosságot biztosítva az alapítási év 1901 lett. Ezután ismét Salgótarjáni Kohász Sport Egyesületként működtek, visszatérve a kék-fehér színre.

A Sese labdarúgói az utolsó nagy sikert az NB III. Mátra csoportjában (harmadosztály) érték el az 1990/1991-es bajnoki évadban, amikor is a Bag mögött mindössze két ponttal lemaradva végeztek a második helyen.

Majd 1992 szeptemberétől önállóan, Salgótarjáni Kohász Futball Clubként (SKFC) működtek, s 1996 decemberétől kapta a klub a Salgótarjáni Acél nevet. Horváth Gyula 1986 óta edzőként dolgozott, majd 1992 szeptemberétől az elnöki teendőket is ellátta a kék-fehér csapatnál, egészen 2002. május 18-ig, amikor is az utolsó bajnoki mérkőzését játszotta a csapat a megyei I. osztályban.

Az SKSE csapata az 1990/1991-es szezonban érte el az utolsó legjobb eredményt, amikor az NB III. Mátra csoportjában második helyen végzett. Állnak, balról: Girtl József egyesületi elnök, Lakatos József szakosztályelnök, Tőzsér Ferenc, Horváth Zsolt, Mihály László, Bódi Károly, Gulyka Ferenc pályaedző, Tőzsér Zsolt, Turányi István, Andó Péter, Forgács Csaba, Bérczi József, Földi Attila technikai vezető, Horváth Gyula vezetőedző. Guggolnak: Ispán Tibor, Palkovics Zsolt, Kerényi József, Kaliczka Róbert, Németh Csaba, Balázs Attila, Babják Csaba, Petre László, Dóra Zoltán, Szilágyi István, Gubán Csaba, Jambrik Géza, Rigó Ferenc, Oláh Tibor

Időközben a Sese gárdája a legutolsó, országos visszhangot kiváltó találkozóját 1993. augusztus 8-án vívta a Magyar Kupában, amikor a legjobb hatvannégy közé jutásért a Ferencvárosi TC legénységét hatezres tömeg fogadta a Dolinkában. A két csapat az alábbi összeállításban szerepelt. SKFC: Babják – Szeles, Kerényi, Bozó, Gyetvai – Zsély, Fancsik (Gulyka), Bódi, Oláh S., Tóth (Kakuk) – Smelkó. Edző: Horváth Gyula. Ferencváros: Horváth – Simon, Hrutka, Kuznyezov – Albert (Szűcs), Lipcsei, Vanicsek, Keller – Nagy (Gregor), Kovács, Wukovics. Edző: Nyilasi Tibor. Az élvonalbeli Fradi 7–4-re győzte le a megyei I. osztályú ellenfelét (gl.: Bódi (4, egyet 11-esből), ill. Kovács (3), Wukovics (2), Lipcsei (2, egyet 11-esből). Akik ott voltak, azoknak örökre felejthetetlen marad az összecsapás.

A százéves jubileumra Száz év Sese futball címen könyv jelent meg, melynek szerzője Balás Róbert és Balogh Tibor, míg a kiadója Horváth Gyula.

Az elmúlt évtizedek alatt sikeresen működtek az egyesület szakosztályai – asztalitenisz, atlétika, birkózó, kosárlabda, sportlövő, ökölvívó, sakk, síelő, teke, tenisz, természetjáró, torna, úszó és vívó – is. A versenyzők több országos bajnoki címet szereztek, emellett válogatottságot és olimpiai szereplést is fel tudtak mutatni.

Az egyesület megalakulásának 110 éves évfordulóján az SKSE-öregfiúk egyesülete – amely 1977 őszén alakult meg, és a mai napig is működik –, Szikora György elnök kezdeményezésére az alapítás helyszínén, a mai Kohász Művelődési Ház falánál tisztelgő emléktáblát avatott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában