Régészet

13 órája

Római kori erődítményt tártak fel a történelmi Nógrád határán

Római kori erőd ásatása hozott érdekes eredményeket a történelmi Nógrád határán: a 4. századi épület maradványai a mai Nagygombos közelében kerültek elő, Heves vármegyében. Feltételezhetően innen származnak a Cserháton keresztül a mai Héhalom és Szécsény között átvezető út szórványos római kori leletei.

Fotó: Albert Péter

Testvérportálunk, a Heol.hu számolt be arról, hogy csaknem hatvan év után ismét feltárták a római kori barakk és őrtorony maradványait Nagygombos határában. Az újabb feltárások pontosították az adatokat és igazolták azt is, hogy az őrtorony sosem épült meg, az egykori barakkot egyszer fölgyújtották, majd a visszatérő katonák megpróbálták újjáépíteni, míg a római őrtorony létesítésével csupán a kijelölésig jutottak - írja a cikk.

római kori alapfalak feltárása
 Római kori, 4. századi alapfalakat tártak fel a régészek a történelmi Nógrád vármegye határán
Fotó: Albert Péter / Forrás: Heves Megyei Hírlap

A portál korábban arról is beszámolt, hogy 1875-ben került a régióból a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe néhány olyan tégladarab, ami sejtette, hogy Hatvan környékén római kori épület lehetett, majd 1967-ben és 1968-ban folytattak itt további a kutatásokat. A Barbarikumban, a római világon kívül eső területeken feltárt leletek számos kérdést vetettek fel, ezeket igyekeznek tisztázni az ez évi nagygombosi ásatások során.

A Zagyva-völgy ezen szakasza a Szent István-i alapítástól az 1950-es közigazgatási rendezéséig, Lőrinci városig Nógrádhoz tartozott. Nagygomboson egykor laktanya is volt, ahol sok nógrádi fiatal töltötte sorkatonai szolgálatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában