2024.10.14. 08:37
Mit főzzek ma?
Kezdd velünk a napot, fedezz fel új ízeket, és tegyük együtt változatossá az étkezéseidet.
Napi recept ajánlónkban minden nap új ötletekkel segítünk színesíteni az étkezéseidet. Legyen szó egy gyors hétköznapi vacsoráról, egy különleges fogásról ünnepi alkalmakra, vagy csak egy új inspirációról a konyhában, nálunk minden nap találsz valami ínycsiklandó ajánlatot! Ne feledd, minden ételhez hozzávaló egy csipetnyi szeretet! További receptek a mindmegette.hu oldalon.
Mai receptünk:
Hagyományos szilvás gombóc
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
20 dkg liszt
só
5 ek. vaj
6 db szilva
fahéj (őrölt)
porcukor
10 dkg
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A hámozatlan burgonyát megfőzzük, majd lehúzzuk a héját, áttörjük, és a gyúródeszkán szétterítve kihűtjük.
Rászórjuk a lisztet, megsózzuk, ráöntünk 2 ek. olvasztott vajat, és jól összegyúrjuk. Végül lisztezett felületen 0,5 cm vastag téglalappá gyúrjuk, és 12 db négyzetre felvágjuk.
Mindegyik közepére rakunk egy fél szilvát, amit előzőleg ízlés szerint megszórtunk fahéjas porcukorral. Ezután a tésztasarkokat összenyomva a két tenyerünkkel mindegyikből gombócot formázunk. Azokat sós, lobogó vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a felszínre, azután szűrőkanállal kiszedjük.
Serpenyőben megmelegítjük a maradék vajat, és aranybarnára pirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Meghempergetjük benne a gombócokat, azután ízlés szerint megszórjuk porcukorral. Melegen tálaljuk.