Kiállítás

2 órája

Megnyílt Földi Péter festőművész kiállítása Salgótarjánban (fotók)

Kossuth-díjas festőművész tárlata nyílt meg pénteken délelőtt a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitón a kiállított alkotások készítője, Földi Péter is jelen volt, aki mélyenszántó gondolatait is megosztotta a közönséggel.

Sipos Nina Vivien

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A somoskőújfalui származású Földi Péter, Kossuth-díjas festőművész „Szántás a kút körül” című tárlatát pénteken délelőtt nyitották meg ünnepélyes keretek között Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban.

Földi Péter festőművész a kiállítás megnyitóján
Földi Péter festőművész a kiállítás megnyitóján. A Kossuth-díjas alkotó a Nemzet Művésze, számos díj birtokosa
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Földi Péter alkotásait csodálhatjuk Salgótarjánban

A rendezvényt a Kiskút Néptánccsoport látványos műsora nyitotta meg, amelyet követően Máté György néprajzos, muzeológus köszöntötte az egybegyűlteket. A kiállítással kapcsolatban beszédet mondott dr. Shah Gabriella, a kulturális intézmény vezetője, illetve H. Szilasi Ágota művészettörténész, az egri Dobó István Vármúzeum munkatársa.

– Ha le kellene fordítanom e tárlat összességének üzenetét, így tenném meg: bárhol vagyunk, bármilyen keretek közé vagyunk szorítva, mindenképpen észre kell vennünk a jóságot és a hangya szorgalmat – közölte Shah Gabriella. – Ezt el kell különíteni az emberi gyarlóságoktól, disznóságoktól, s a hozzánk érkezők felé nyitottsággal kell fordulnunk, mivel nem tudjuk, hogy éppen milyen madár falja fel őket vagy javaikat, és miért kell odébb repülniük. Kívánom, hogy önök is találják meg az üzenetet, amelyet Péter közvetít felénk alkotásain keresztül – zárta gondolatait Shah Gabriella.

Mély üzenetet hordoznak a képek

H. Szilasi Ágota kifejtette: Földi Péter számára a festészet, a művészet nem egy külső kötelezettség, hanem belső elhívás, mely magasba emel, s tán még ezen is túl, hiszen műveinek summája “a valóság felemelése a maga igazságába”. Műveiben az alkotó nem önmagát dimenzionálja, hanem a személy feletti univerzális ideát igyekszik visszatükrözni.

– Földi Péter tartalmakat fest. Képei közvetlen látványélmény hatására születnek, mégsem tájképek vagy életképek, hiszen a feladatuk más. A magyar népművészetből, a kultúrák évezredes hiedelmeiben fennmaradt bölcsességéből és a gyerekrajzok tiszta, naiv őszinteségéből táplálkozik, miközben tradíciót ápol, s mítoszalkotó munkálkodással az élet átfogó értelmezésére tesz kísérletet – osztotta meg nézetét a művészettörténész.

Történetek torzított szereplői kelnek életre képein

Hozzátette: az alkotásoknak egyszínű sík hátteret adott a művész, amely előtt életre kelnek történeteinek átírt, torzított szereplői: növények, madarak, nyulak, tehenek, disznók, kígyók, és emberfigurák. Képeinek üzenetében ott van a bennünk élő és minket körülölelő természet erejében való hit, hiszen annak puszta nézése felkelti az emberben a vágyat a jóra.

Ezt követően Földi Péter festőművész, Salgótarján díszpolgára lépett mikrofonhoz, hogy kifejezze háláját mindazoknak, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a kiállítás, emellett pedig a szép számban összegyűlt közönségnek is megköszönte, hogy eljöttek megtekinteni festményeit és szobrait. Mint elmondta, mélyen meghatotta őt az a sok szép szó, amit róla és alkotásairól fogalmazott meg dr. Shah Gabriella és H. Szilasi Ágota.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett festő lenyűgöző alkotásait 2025. január 31-ig tekinthetik meg a salgótarjáni múzeumban az érdeklődők és a művészetkedvelők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában