Bazilika

2 órája

Csodás videón Eger ikonikus épületének átalakulása

Látványos videót mutatunk a szomszéd vármegyéből, egészen pontosan Egerből: így újult meg Észak-Magyarország ikonikus épülete, az egri bazilika!

Nool.hu

Elképesztően látványos videó készült nemrég Egerben: 4 percben foglalta össze az egri bazilika felújításának öt évét a Szent István Televízió – vette észre Heves vármegyei testvérportálunk. A Heol.hu egyébként folyamatosan tudósított a felújítási munkálatokról is, legutóbb pedig arról írt, hogy a székesegyházat szeptember 28-án megáldotta dr. Ternyák Csaba érsek.

Eger, bazilika, egyház
Eger, sőt, a régió vallási, kulturális és turisztikai szempontból is jelentős épülete újult meg.
Forrás: Heol.hu/Huszár Márk

Eger ékköve, a régió történelmi jelentőségű épülete újult meg

A felújítás során az épület külső és belső részei is megújultak, különös figyelmet fordítottak a kupolára, a tornyokra és a padlóburkolatra. A projekt célja az volt, hogy visszaállítsák a bazilika eredeti pompáját, miközben modern technológiákat alkalmaztak a szerkezeti stabilitás és a műemléki értékek megőrzése érdekében. Az épület előtti tér átalakítása szintén fontos része volt a felújításnak: a körmeneti útvonal új burkolatot kapott, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak, és a templom környezete is zöldebbé válik a füvesítés és a fák ültetése révén.

A neoklasszicista stílusú bazilika története 1831-re nyúlik vissza, amikor Hild József tervei alapján megkezdték az építkezést, az építési munkálatok pedig 1836-ra fejeződtek be. Az épület azóta az Egri Főegyházmegye központja, és fontos vallási események helyszíne.

A közelmúltban fejeződött be a bazilika felújítása. A munkálatokat a Szent István Televízió is dokumentálta, és most egy látványos videóval mutatta be az épület megújulását, újjászületését. Az öt évig tartó munka befejezését a Szent István Televízió kisfilmje összegzi, amely betekintést nyújt a projekt legfontosabb szakaszaiba, bemutatva, hogyan született újjá a bazilika belső és külső terei.

Néhány hónapja írtunk arról, hogy vármegyénk vallási és turisztikai büszkeségéről, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyről is lenyűgözően szép kisfilm készült, az egri bazilikáról készült videó pedig itt látható:  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában