Halloween töklámpás

2 órája

A Halloween töklámpás veszélyt jelent az állatokra - nem természetbe való!

Idén október 31-re esik Halloween. Amerikai ünnep erdetileg, de sokan Magyarországon is szívesen faragnak Halloween töklámpást és díszítik fel lakásukat. A faragott tök azonban veszélyt jelenthet az állatokra nézve, ha megeszik.

A közösségi médiában több helyen felbukkant a javaslat, hogy a kifaragott Halloween töklámpást az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul. A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei szerint ez nem helyes, a takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja, de más fajok megbetegedhetnek tőle.  - írta a Veol.

A Halloweni töklámpás használat után a kukába való
A Halloweni töklámpás használat után a kukába való
Forrás:  unsplash

A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja (pl. a mindenevő vaddisznók), de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak. A málladozó, bomló, rothadó tök különben sem szép látvány egy erdei séta közben… 

Aki teheti, a töklámpást komposztálja kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertya, mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe tegyük.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában