Ünnep

2 órája

Nógrádi vármegyenap: Karancslapujtő ad otthont idén a hagyományőrző eseménynek

Kézműves termékek, palóc ételek és hagyományőrző, kulturális programok töltik majd meg szombaton Karancslapujtő parkját. Nógrád Vármegye Önkormányzatának szervezésében idén 18. alkalommal rendezik meg a Nógrádi vármegyenapot, amelyen kicsik és nagyon egyaránt jól szórakozhatnak.

Sipos Nina Vivien

Nógrád Vármegye Önkormányzatának szervezésében szeptember 21-én, szombaton rendezik meg a XVIII. Nógrádi Vármegyenapot, amelynek idén Karancslapujtő község fog otthont adni. A hagyományőrző rendezvény 9 órakor egy szentmisével indul a Magyarok Nagyasszonya-templomban, majd az egész napos programot Nógrád Vármegye Közgyűlésének ünnepi ülése nyitja meg. Köszöntőt mond Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere, Balla Mihály országgyűlési képviselő, majd ünnepélyes gondolatait osztja meg az egybegyűltekkel Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke. Ezt követően az eseményen számos kitüntető címet és díjat fognak átadni.

Nógrádi vármegyenap: Karancslapujtő ad otthont idén a hagyományőrző eseménynek
Nógrádi vármegyenap: Karancslapujtőn tartják az idei rendezvényt, gazdag a program
Fotó: Beküldött

Középpontban a palóc kultúra és a hagyományok a Nógrádi vármegyenapon 

Az immár hagyománnyá vált vármegyenapi rendezvényt az 1705. évi szécsényi országgyűlés, és a múlt hagyományai iránti tisztelet jegyében rendezik meg, ahol mindemellett fontos szerepet kapnak napjaink értékei is. Az esemény középpontjában az itt élő palócok kultúrája, a vármegyei és települési értékek, a hagyományainkat őrző kézművesek és élelmiszertermelők állnak. 

„A vármegyenap nem kizárólag egy ünnepi közgyűlés az éves ülésterven belül, hanem Nógrád nagy napja, amely a büszkeségeinkről, értékeink sokaságáról, a nógrádi emberek elkötelezett kitartásáról, a vármegye iránti szeretetről szól. Az emlékezés, értékmegőrzés, értékteremtés szándéka szövi át e napot” – tájékoztatott egy közleményben Skuczi Nándor, Nógrád Vármegye Közgyűlésének elnöke.

Az idei évben a Kulturális és Innovációs Minisztérium is csatlakozott a nagyszabású eseményhez. A Minisztérium „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” című kulturális programsorozatot indított, amelynek célja, hogy közösen ünnepeljük kulturális, történelmi örökségeinket, hagyományainkat, továbbá bemutassa azokat az értékeinket, amelyekre büszkék lehetünk. 

Számos program színesíti a vármegyenapot

A programsorozat több elemének a vármegyenap ad otthont. A Karancslapujtői Községi Parkban közel hatvan sátort helyeznek el a „Nógrád Vármegyei Értékek”, a „Vedd a nógrádit” online piactér termelői, a nógrádi gasztronómiai fesztiválok szereplői, vármegyei gazdák, termelők és kézművesek számára, akik palóc ízek sokaságával és saját készítésű termékeikkel várják a vendégeket. A 12.30 órai megnyitót követően helyi hagyományőrző és kulturális csoportok színes műsorát láthatja a közönség, 14.30 órától a „Karancsberényi szüreti fesztivál” résztvevői hoznak vidámságot és gazdagítják a rendezvény sokszínűségét, 15 órától kezdődően pedig „Aprók tánca” elnevezéssel – kisgyermekek bevonásával megvalósuló – zenés-táncos előadást lehet majd látni. Lesz még többek között játszóház, kézműves foglalkozás, gasztrobusz és kreatív ipari stand is. A kulturális programokat a Varga Miklós és a Band 18 órától kezdődő koncertje zárja.

„A kulturális és gasztronómiai gazdagság mellett a vármegyenap jól példázza az összefogás, az együtt-gondolkodás, a közös cselekvés fontosságát és hatékonyságát. Ez a nap a büszkeségeink előtti főhajtás mellett lehetőség arra, hogy együtt legyünk, igazi közösséget alkossunk, hiszen a közösségtudatot, az összetartozás érzését erősíti bennünk. Lakóhelyünk, otthonunk fontosságát hangsúlyozza minden olyan helyi esemény, ahol ifjak és idősebbek együtt lehetnek, s erre kiváló lehetőség ez a rendezvény” – zárta gondolatait Skuczi Nándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában